Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen húsmentes tésztaételek/...

Milyen húsmentes tésztaételek/mártások vannak?

Figyelt kérdés

Olyan kipróbált - nem a google-ban talált, hanem tényleg elkészített - recepteket keresek, amikben nincs hús (szalonna meg hal sem), viszont zöldségek, tojás, tejtermék lehet.

Meg természetesen nem a közismert krumplis, tojásos, sajtos, túrós tésztákra gondolok, hanem valami érdekesebb, különlegesebb valamire, meg az édes (diós, mákos, grízes) tészták sem jöhetnek számításba.

(Ha nem kalóriabomba a mártás, az csak elöny)

Nagyon megköszönném, ha írtok vagy belinkeltek tényleg jó, általatok kipróbált recepteket.

2016. jan. 22. 09:00
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Köszi, de a pestot nem szeretem.
2016. jan. 22. 11:05
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Spenótos-sajtos spagettifészek, bele tükörtojás,

Héjában főtt krumpli, félbevágva, kivájva, bele gombapörkölt, vagy szósz, tetejére bőven sajt. sütőben átsütni.

Zöldborsótorta, fasírt savanyúkáposztából, és még rengeteg

féle finomság van.

Rizs sütőtökkockákkal, curryvel isteni köret pl egy rántott sajthoz, rántottgombához, sajtmártással.

2016. jan. 22. 11:18
 13/19 anonim ***** válasza:
74%

Bár írtad, hogy sajtos makaróni nem játszik, de egyszer kipróbálhatnád kicsit felturbózva.

Kifőzöm a tésztát, kivajazott jénaiba teszem a felét, arra a reszelt sajt felét (füstöltet és valami aromásat használok vegyesen, és jó bőven), arra jön a másik fele tészta és sajt, majd az egészet beborítom egy pohár tejföllel, amiben kikevertem két tojássárgáját. Az egészet forró sütőbe dugom addig, amíg a teteje megpirul.

Olasz zöldségmártás: szárzellert, cukkinit, póréhagymát, répát, marinált paprikát apróra vágok, olajon párolom, ízlés szerint fűszerezem sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, bazsalikommal, vagy rozmaringgal, oreganoval, ebbe kell egy kis paradicsom is, de nem dominál benne, ha puhára főtt, leturmixolom. Összekeverem a kifőtt tésztával, reszelt sajtot szórok rá, ez lehet köret is hús mellé, de lehet önálló fogás is.

Gombaszósz: apróra vágott hagymát olajban megdinsztelek, vékonyra szeletelt gombát dobok rá, sóval, frissen őrölt borssal, egy babérlevéllel fűszerezem, ha elfőtte a levét egy kiskanál mustárt és tejfölt keverek bele. Pici keményítővel szoktam sűríteni, de elhagyható.

Carbonarat is készíthetsz, ha a szalonnát kihagyod belőle, húsmentes lesz.

Szoktam még sabjit (szabdzsit) is készíteni, ez egy indiai zöldségétel, igaz, rizzsel szokták enni, de miért ne lehetne tésztával is? Ennek az a hátránya, hogy sok egzotikus fűszer kell hozzá, de elkészíthető csak curryvel, vagy valami indiai fűszerkeverékkel is (Aldiban néha kapható ilyesmi). Előnye viszont, hogy bármilyen idényzöldségből elkészíthető.

2016. jan. 22. 11:56
 14/19 A kérdező kommentje:

Köszi nektek is.

A 12-es is adott sok ötletet, mégha nem is feltélten tésztához, de mindenéppen hasznos a húsmentes receptek miatt!

A 13-asnak külön köszönöm az indiai receptet - füszereim vannak hozzá, szóval ki fogom próbálni. (A sajtosat is, de az mostanában többször volt a "klasszikus" módon és kicsit meguntam - de ha újra kedvem lesz hozzá, akkor a te variációdat is elöveszem!)

2016. jan. 22. 12:36
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok, megjöttem a kelbimbó sajtmártással recepttel :-)

Bocs, de tényleg nem volt időm.

Szóval, semmi különös: a kelbimbót megpárolom margarinon vagy olajon - ahogy jobban szereted - lehetletnyi vízzel, épp csak hogy ne kapjon oda. Közben margarint/vajat olvasztok, bele liszt, kicsit megpirítom, felöntöm tejjel és közben lassan belekeverem a reszelt sajtot. A tejet érdemes apránként adagolni, mert nekem a kellő sűrűség nem mindig jön össze :D Tudod, hozzátenni még lehet, de elvenni belőle nem :-) a sajtmártásba pici szerecsendió (reszelt) ha van és kevés őrölt bors a kelbimbóra majd a mártással nyakon önteni a kelbimbót. Isteni! :-)

2016. jan. 28. 08:46
 16/19 anonim ***** válasza:
Ja, és mennyiségeket nem írtam, mert nálunk nagy adagok fogynak, de sajtból minimum 10 dkg kell - de inkább több :-)
2016. jan. 28. 09:20
 17/19 anonim ***** válasza:

Juj, de finom lehet, mindenképpen megtartom a receptedet.

Esetleg sütőbe is lehetne egy kicsit rápirítani ?

Bár nem én voltam a kérdező, de nagyon meg megköszönném, ha válaszolnál.

2016. jan. 28. 10:25
 18/19 anonim ***** válasza:
Persze, nyugodtan beteheted sütőbe is - csak azt ne kérdezd hány fokra és mennyi időre? :D Szerintem nem kell sok idő neki.
2016. jan. 28. 10:37
 19/19 A kérdező kommentje:

1-es/15-ös: Bocs, hogy eddig nem reagáltam, de csak most láttam, hogy írtál.

Nagyon köszönöm a receptet, kimondottan jónak tünik és a kelbimbót nagyon szeretem!

2016. febr. 1. 13:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!