A régi (100 évvel ezelötti) szakácskönyvek szerint:
A pörkölthöz a hús kockára van vágva, a hagymát elöször zsírban (zsiradékban) megpirítják, elkeverik pirospaprikával, hozzáteszik a húst, együtt kevergetve sütik kis ideig és utána kevés folyadék idönkénti hozzáadásával megpárolják.
A tokányhoz a húsokat csíkokra vágják, a zsírban a hagymát és a húst együtt kezdig pirítani, kevés folyadékkal párolják, paprika nem minden esetben kerül bele, viszont a végén kevés liszttel besüritik a szaftját.
Mindenben vannak kivételek, vannak átfedések, és egyiknél sincsenek kőbe vésett szabályok.
(Pl van csíkokra vágott pörkölt, és kockára vágott tokány, hogy melyik melyik, az egy klasszikus mentőkérdés a 2-esért 2. osztályos szakács tanulóknak:))
Általánosságokról lehet beszélni.
Általánosságokban, a pörköltöt kockára vágjuk, a tokányt csíkokra.
A pörköltbe teszünk paprikát, és esetleg paradicsompürét, míg egy tokányban elsősorban paradicsompürét, és mellette paprikát.
Egy (bármilyen) pörköltben hiba az őrölt bors használata (elvileg, de gyakorlatban, be kell vallanom, szerintem illik a pörkölt ízvilágához) , ha erősre, csípősre akarjuk csinálni, akkor erős paprikával lehet megoldani.
Egy tokányban teljesen elfogadott az őrölt bors.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!