Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi a különbség teljes kiörlésű...

Mi a különbség teljes kiörlésű durumtészta és a sima durumtészta között?

Figyelt kérdés
Nyilván az egyik teljes kiörlésű, míg a másik nem :D arra lennék kíváncsi,h táplálkozástudományi szempontból van-e különbség. A sima durum is alacsony glikémiás indexű, lassú felszívódású, kifejezetten jó szénhidrátforrás. Azért kérdezem,mert ez többnyire a tk lisztek sajátossága, azonban ezt ennél a fajtánál a sima is tudja. Mivel jobb a teljes kiörlésű akkor? Köszönöm!

2015. szept. 29. 20:15
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Szinte mindenki tudja, hogy a teljes kiőrlésű lisztben a maghéj is benne van, szóval a magot és a korpát nem választják el egymástól.

Keveseknek említik, hogy a teljes kiőrlésű lisztek aflatoxin tartalma magas szokott lenni. Ha figyelnek rá, akkor éppen az egészségügyi határértékre hígítják fel, ha nem figyelnek rá, akkor a határérték többszöröse szokott lenni benne. Az aratás előtti esők a fuzárium gomba elszaporodását okozzák a gabonán, ami toxint termel. Ez a méreganyag elsősorban a maghéjban halmozódik, hántolással meg lehet szabadulni tőle.

Sajnos amit az egészséges életmód szempontjából rostban nyerünk a teljes kiőrlésű liszteken, azt aflatoxin miatt elveszítjük általában...


Hogy a kérdésedre is válaszoljak, inkább a sima durumtésztát válaszd!

2015. szept. 30. 13:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

A sima durumlisztből készült tészta tökéletes minden szempontból.

Igaza van az elsőnek, ráadásul gombaölő szereket is használnak, tehát vagy így vagy úgy de toxinok maradhatnak a maghéjban.

2015. szept. 30. 17:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nem gondoltam volna,hogy a teljes kiörlésű ilyen szempontból még hátrányosabb is lehet.
2015. szept. 30. 23:26
 4/4 anonim ***** válasza:

Sajnos a nem korrekt, felelőtlen forgalmazóknál előfordul. A NÉBIH már nem egyszer tiltott be rekordmagas aflatoxin miatt teljes kiőrlésű lisztet, illetve az abból készített száraztésztákat és pékárukat. De pl. nem csak lisztet, aflatoxinos pirospaprikát is!

A korrekt forgalmazók azért figyelnek erre, és a száraz évjáratokból őrölt teljes kiőrlésű alacsony aflatoxin tartalmú lisztekkel meghígítják a csapadékos évjáratok lisztjeit annyira, hogy éppen az előírt határértéken legyenek.

Régebben a fuzáriumos gabonát csak állatok takarmányozására használták, és nem őrölték lisztté. De az sem volt teljesen korrekt, mert az aflatoxin például a tejben is megjelenik, és nem is tudunk róla, de gyakran erősen aflatoxinos tejet iszunk...


[link]

2015. szept. 30. 23:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!