Mi a különbség teljes kiörlésű durumtészta és a sima durumtészta között?
Szinte mindenki tudja, hogy a teljes kiőrlésű lisztben a maghéj is benne van, szóval a magot és a korpát nem választják el egymástól.
Keveseknek említik, hogy a teljes kiőrlésű lisztek aflatoxin tartalma magas szokott lenni. Ha figyelnek rá, akkor éppen az egészségügyi határértékre hígítják fel, ha nem figyelnek rá, akkor a határérték többszöröse szokott lenni benne. Az aratás előtti esők a fuzárium gomba elszaporodását okozzák a gabonán, ami toxint termel. Ez a méreganyag elsősorban a maghéjban halmozódik, hántolással meg lehet szabadulni tőle.
Sajnos amit az egészséges életmód szempontjából rostban nyerünk a teljes kiőrlésű liszteken, azt aflatoxin miatt elveszítjük általában...
Hogy a kérdésedre is válaszoljak, inkább a sima durumtésztát válaszd!
A sima durumlisztből készült tészta tökéletes minden szempontból.
Igaza van az elsőnek, ráadásul gombaölő szereket is használnak, tehát vagy így vagy úgy de toxinok maradhatnak a maghéjban.
Sajnos a nem korrekt, felelőtlen forgalmazóknál előfordul. A NÉBIH már nem egyszer tiltott be rekordmagas aflatoxin miatt teljes kiőrlésű lisztet, illetve az abból készített száraztésztákat és pékárukat. De pl. nem csak lisztet, aflatoxinos pirospaprikát is!
A korrekt forgalmazók azért figyelnek erre, és a száraz évjáratokból őrölt teljes kiőrlésű alacsony aflatoxin tartalmú lisztekkel meghígítják a csapadékos évjáratok lisztjeit annyira, hogy éppen az előírt határértéken legyenek.
Régebben a fuzáriumos gabonát csak állatok takarmányozására használták, és nem őrölték lisztté. De az sem volt teljesen korrekt, mert az aflatoxin például a tejben is megjelenik, és nem is tudunk róla, de gyakran erősen aflatoxinos tejet iszunk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!