Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ti hogy szoktátok elkészíteni...

Clark Kent.. kérdése:

Ti hogy szoktátok elkészíteni a krumplis tésztát?

Figyelt kérdés

Milyen módon készítitek el, és milyen fajta tésztát főztök ki hozzá.


Köszönöm a válaszokat előre is.


2015. szept. 7. 02:22
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Rendes paprikáskrumplit csinálok, csak vékonyra szelem a krumplit, és kevesebb pirospaprikát teszek bele, valamint megborsozom. Közben megfőzöm a fodros nagykocka tésztát.

A kész krumplit összetöröm, és a leszűrt tésztával összekeverem.Ennyi :)

2015. szept. 7. 06:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
93%
Szinten paprikáskrumpli, husfele nélkül, hosszabb lével, osszetorve - krumplipure állagú lesz. Nálunk szelesmetelel szeretik. Plusz miután osszekevertem vagy at pirítom, vagy kivajazott tűzálló tálban atsutom kicsit.
2015. szept. 7. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
93%
Kockára vágom a krumplit, elkészítem paprikásan és ha megfőtt összekeverem ,kifőtt nagykockával. Nem töröm össze a krumplit.
2015. szept. 7. 07:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
93%
Szinte mindenki paprikával készíti, én anélkül, "fehéren", próbáld ki úgy is! Nagyon fontos: pörcöt rá!
2015. szept. 7. 07:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
92%
Barátnőm anyukája is fehéren készíti. Először csak pislogtam, hogy mi az, de igazad van, eszméletlen finom úgy is.
2015. szept. 7. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
78%

Anyósom paprika nélkül csinálja, nekem az nem annyira tetszik.


A korábbi válaszokkal ellentétben én héjában főzöm meg a krumplit; hámozás, darabolás után megdinsztelt hagymán még megpörkölöm kicsit, villával összetöröm, fűszerezem, és ehhez adom a megfőtt fodros nagykockát.

2015. szept. 7. 08:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
91%

Én sem annyira pártolom a paprikásat.

Nagyot is néztem, mikor először láttam ezt a verziót, felénk annyira a fehér az elterjedt. De nem is igazán jött be, mikor megkóstoltam. Nem rossz az, csak na.... :)


Nagykocka tésztát főzök hozzá. A krumplit sós vízben megfőzöm, zsíron jó sok hagymát pirítok, nemcsak üvegesre dinsztelem, egy kis színe is kell hogy legyen. Összetöröm a krumplit, összekeverem a hagymával, jól megborsozom, ha kell, még megsózom.

Nálunk ez a fajta a favorit.

2015. szept. 7. 09:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
95%
Paprikás krumplis változatot csinálom én is, jó sűrű szafttal és szélesmetélttel. Meg jéghideg kovászos uborkával.
2015. szept. 7. 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
0%
Aki ugy csinalja mint ha paprikas krumlit csinalna csak hozzakeveri a tesztat, az inkabb a slambuc. Krumplis tesztahoz kulon kell kifozni a krumlit es a tesztat, akkor fuszerezzuk amikor a ket alapanyot osszedolgozzuk.
2015. szept. 7. 10:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
85%

Ahány ház, és vidék, annyi szokás, ez a krumplis tésztára nagyon is igaz. Hiszen többféle neve is van:


grenadírmars


gránátos kocka


slambuc: bár itt lényeges, hogy kizárólag bográcsban készíthető, és a zsiradékon pirítják meg először a lebbencstésztát, aztán a pirospaprika, víz, végül a krumpli

öhöm: ugyanaz, mint a slambuc;

szuszinka: ugyanaz, mint a slambuc/öhöm.


„A magyar a főzést kolompirhámozással nyitja meg. Mikor elég kolompirt meghámozva, karikára vágva felaprította, fog a pergeléshez. A sósszalonnát apróra darabolja, egyenesen a vasfazikba. A vasfazikat felteszi a tűzre, lassan süti, közben kavarja, hogy meg ne égjen. Mikor a szalonna-tepertő pirulni kezd, tördelt tésztát rak bele, annál jobb, minél jobban összetördeli a tésztát, belekavarja a zsírba és süti. A zsíros tészta szépen pirul, ő nem hagyja félben, süti, míg sötét piros nem lesz. Bizony már füstöl is, de a tésztába nincs, amelyik megégett volna és fekete lenne. Leveszi a tűzről, leteszi a földre, kavarja, míg a sülése meg nem szűnik. Ekkor félretolja a tésztát és egy fél kanál jó paprikát tesz a zsírba. A zsír a paprikától erős pezsgésbe jön, a forró zsír bordó piros lesz. Ekkor összekavarja a paprikás zsírt a pirított tésztával, s annyi vizet tölt rá, hogy felérje. Sót tesz bele, felakasztja a főzőfára, vagy otthon ráteszi a vaslábra, jó tüzet rak alá, a vékony vasfazikban gyorsan felfő a tészta, nem ázik el. A kevés levét nemsokára elfővi, de eddig a krumpli és tészta is megfő. A sűrű étel szuszog, sivít belőle a gőz, ezért szuszinkának is nevezik. A főző hosszúnyelű kanalával kavarja, különösen a vasfazik oldalát és a fenekét karmolja, hogy a sűrű étel oda ne ragadjék. A tűz zsaráttá válik. Az étel lassan fő, sőt sülni kezd. Többé már nem a kanál a főeszköz. A főző leakasztja a fülénél fogva a vasfazikat és megforgatja a sülő tésztát. Az összefőtt anyag egy darabban fordul meg a vasfazékban. Ha egy-egy kis rész a vasfazék oldalához ragad, kanalával lekaparja a többihez. Így sül szépen lassan. A főző forgatja, lassan megpirul, pompás illata kínálja.”


Dr. Ecsedi István etnográfus feljegyzése 1935-ben.

2015. szept. 7. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!