Asszonyok, tejberizsát hogy szoktátok elkészíteni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Attól függ hány ember részére szeretnéd csinálni.
2 fő részére, veszel egy teásbögrét, azt teletöltöd rizzsel, és ugyan abban az edényben 2,5 szer annyi tejet. Csipet só, és 1-2 evőkanál kristálycukor(ízlésed szerint)+1 kis zacsi vaníliás cukor. Lassú lángon főződ, egészen addig míg puha nem lesz, illetve a tetején alig marad folyékony tej.kb.15-20 perc alatt meg van. A félidőtől kezdve ne hagyd ott a lábost, és jó ha kevergeted, így nem fog leégni. Ha van otthon befőtted, és málnaszörpöd, akkor gyümölcs-rízst is tudsz csinálni.
Vagy rizskoch-ot, de ahhoz kell még tojás, zsemlemorzsa stb.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Elöször is tejberizs és NEM rizsa!!!
A 1 adag rizshez kimérek 3-3,5-szörös mennyiségü tejet, együtt lábasba teszem, kevés sót meg ízlés szerint cukrot teszek bele és kevergetve lángelosztón felforralom. Amikor forr, elzárom a lángot, szorosan letakarom és fél órát hagyom duzzsadni. Így soha nem ég le, és szépen megpuhul.
A tej mennyisége függ attól, hogy tejberizsnek való (kerek szemü) rizst, vagy hosszúkásat használsz, illetve hogy mennyire szeretitek sürübben/hígabban.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Tudtam hogy valaki megszólja a kérdezőt. Nálunk itt borsodban RIZSA és nem rizs, ahogy máshol add ide helyett, add oda vagy nőni helyett nőlni és még sorolhatnám.
Mi így készítjük: fél puhára főzöm a rizsát vízben. Majd tejben készre főzöm. Ha nagyon lusta vagyok akkor vízben teljesen megfőzöm a rizsát és a tejben pudinggal sűrítem. Soha nem mérek semmit. Csak érzésből, szemre készítem.
Köszönöm szépen a válaszokat!:)
itt Szerbiában szintén RIZSA van, szerintem ezért meg más szavakért sem kell leszólni senkit, mert minden vidéken máshogy használják a szavakat!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A dunántúli megyeszékhelyen élő echte belvárosi öreganyám is rizsának hívta .
Emlékszem pár éve ugyanezeken az oldalakon leparasztozták - mint később kiderült szintén délvidéki válaszolót-mert rizsának "szólította" a rizst.
Szerintem ez a szegénységi bizonyítvány, nem az, hogy ki hogyan készíti a rizsát...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kedves 04-16 16:32!
Én Borsodi vagyok, 6 évet Miskolcon laktam, 17-et pedig Szirmabesenyőn. Még se rízsa, HANEM RÍZS! Ugyanúgy haragszom a Máma szóért, a ma helyett...Pedig ez jellemző Ózd környékére (Kazincbarcikán tanultam az egyik szakközépben (bár már mindegyik Surányi társintézmény), s engem nagyon zavart,h Ózd környékbeliek Máma mennek ki a városba stb.. Nekem is van egy pici Borsodias kiejtésem, ha máshol megyek kitünők, de nem ezért, h máma és rízsa.. Otthon édesanyám néha mond rízsát, de törekszik a rízs szó használatára.
A kérdésre válaszolva, szintén tejbegríz szerűen: Ha forr a tej, akkor beleteszem a rízst s kavargatom, ha megfőtt, akkor letakarom pár percre fedővel. A gőzben még hadd puhuljon. :)
Egyik ismerősöm szokta, azt is, hogy külön megfőzi a rízst és felforralja a tejet, s abba önti a megfőzött rízst, egyszer ettem, számomra borzalmas volt, főleg, mert a rízs le se volt szűrve rendesen, s keveredett a tej és víz.. :/ Azóta nem hiszem,h kipróbálnám.. Maradok a jó öreg anyuféle tejberízsnél.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!