Lányok, asszonyok! Ti hogy szoktátok elkészíteni a tejbegrízt?
Én minden 1 dl tejhez 1 csapott evőkanál grízt (gyk: búzadara)számolok.
Egy átlagos adaghoz tehát:
3 dl tejet felteszek forrni, belerakok egy csipet sót, egy teáskanálnyi vaníliás cukrot és egy csapott evőkanál cukrot/fruktózt, ki mivel szereti.
Amikor a tej forrni kezd, szépen beleszórom a három csapott evőkanál darát és amikor már sűrűsödik, "köpköd", akkor lezárom. Fahéjas porcukorral, vagy kakaóporral tálalom.
Én mikróban melegítem a tejet, mert a villanytűzhelyen odakozmál, mire felforr, hiába teszek bele bármit és hiába kavargatom. (Még a lábost is ki szoktam öblíteni hideg vízzel főzés előtt.) + Ezzel időt is lehet spórolni.
De a mikróval is vigyázni kell, nehogy kifusson a tej. Ha elég meleg, átöntöm a lábosba és addig melegítem, amíg felforr. Nagyon kell vigyázni, mert ha habosodni kezd, kb. 3 másodperc alatt fut ki. Mikor forrni kezd, lassan beleöntöm a grízt. 1 liter tejhez 12-15 dkg kell, attól függően, mennyire akarod sűrűre. Ha túl sűrű lesz, a végén önthetsz hozzá egy kis (hideg) tejet, szóval az még korrigálható. 1 liter tejhez én 3 kanál cukrot szoktam tenni, de ez persze ízlés szerint van, kanalanként kóstolgasd. A végén is simán lehet utánacukrozni, ha nem elég édes. Én vaníliát nem teszek bele, mert nem szeretem úgy, de persze lehet tenni. Sőt, vaníliás cukor is jó.
Ha beleraktad a grízt, kevergetni kell (a lángot lehet mérsékelni, de forrjon), és addig főzni, amíg besűrűsödik. A csipet sót én is belerakom az elején, de el is hagyható. (De az édesbe is szoktak sót tenni. Egész kicsit.)
A tetejére kakaó vagy fahéj.
Ha túl híg lesz, a végén grízt már nem lehet hozzárakni, mert nem fő meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!