Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Lányok, asszonyok! Ti hogy...

Lányok, asszonyok! Ti hogy szoktátok elkészíteni a tejbegrízt?

Figyelt kérdés

2014. ápr. 16. 10:13
 1/9 Imola Ágnes ***** válasza:
51%
Odateszem főni a tejet, egy csipet só, egy kanál cukor,esetleg egy kis vaniliapor, és folyamatosan kevergetem, így nem szokott odaégni. Mikor kezd főni a tej, beleöntöm lassan a grizt (1-2 alkalom után kitapasztalod, hogy mennyi kell. Mikor elkezd rendesen főni, még tűzön hagyom kb 4-5 percig, míg besűrűsödik. Mikor megvan, leveszem a tűzről,és tálakba öntöm, hagyom kihülni. Nesquiq porral a tetején tálalom:)
2014. ápr. 16. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
85%

Én minden 1 dl tejhez 1 csapott evőkanál grízt (gyk: búzadara)számolok.

Egy átlagos adaghoz tehát:

3 dl tejet felteszek forrni, belerakok egy csipet sót, egy teáskanálnyi vaníliás cukrot és egy csapott evőkanál cukrot/fruktózt, ki mivel szereti.

Amikor a tej forrni kezd, szépen beleszórom a három csapott evőkanál darát és amikor már sűrűsödik, "köpköd", akkor lezárom. Fahéjas porcukorral, vagy kakaóporral tálalom.

2014. ápr. 16. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
73%

Én mikróban melegítem a tejet, mert a villanytűzhelyen odakozmál, mire felforr, hiába teszek bele bármit és hiába kavargatom. (Még a lábost is ki szoktam öblíteni hideg vízzel főzés előtt.) + Ezzel időt is lehet spórolni.

De a mikróval is vigyázni kell, nehogy kifusson a tej. Ha elég meleg, átöntöm a lábosba és addig melegítem, amíg felforr. Nagyon kell vigyázni, mert ha habosodni kezd, kb. 3 másodperc alatt fut ki. Mikor forrni kezd, lassan beleöntöm a grízt. 1 liter tejhez 12-15 dkg kell, attól függően, mennyire akarod sűrűre. Ha túl sűrű lesz, a végén önthetsz hozzá egy kis (hideg) tejet, szóval az még korrigálható. 1 liter tejhez én 3 kanál cukrot szoktam tenni, de ez persze ízlés szerint van, kanalanként kóstolgasd. A végén is simán lehet utánacukrozni, ha nem elég édes. Én vaníliát nem teszek bele, mert nem szeretem úgy, de persze lehet tenni. Sőt, vaníliás cukor is jó.

Ha beleraktad a grízt, kevergetni kell (a lángot lehet mérsékelni, de forrjon), és addig főzni, amíg besűrűsödik. A csipet sót én is belerakom az elején, de el is hagyható. (De az édesbe is szoktak sót tenni. Egész kicsit.)

A tetejére kakaó vagy fahéj.


Ha túl híg lesz, a végén grízt már nem lehet hozzárakni, mert nem fő meg.

2014. ápr. 16. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
71%
két pohár tej, öt kanál búzadara, és két kanál cukor. Ezt kevergetem amíg jó nem lesz. Tapasztalatom szerint nem sokat nyerek vele, ha előbb felforralom a tejet, mert majdnem ugyanannyi ideig tart még megdagadni a darának :) ez két adag egyébként.
2014. ápr. 16. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Pont úgy csinálom én is, ahogy a 4-es!
2014. ápr. 16. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
73%
Mivel nem szereti nálunk senki a csomós tejbegrízt, ezértén annyiban módosítottam a megszokott módszert, hogy még hidegen keverem bele a grízt és együtt forralom fel. Így sosem lesz csomós, és sokkal egyszerübb is.
2014. ápr. 16. 11:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
55%
Hideg tejbe decinkent egy evőkanál griz, 1-2 csomag vanilias cukor, hab erővel folyamatosan keverve puding surusegure főzve. Porcukorral vagy gyumolcs szósszal -esetleg szorppel- szeretjük.
2014. ápr. 16. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
55%
Fél liter tejet fölforralok cukorral 2 evőkanál és pici sóval, majd beleöntöm a gírzt és besűrítem amíg pukkadozva felnem forr.
2014. ápr. 16. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
ja gríz él liter tejhez 3-4 evőkanál
2014. ápr. 16. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!