Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi az a resztelt máj? Hogy...

Mi az a resztelt máj? Hogy kell elkészíteni? Itt láttam már kiírva a kaják között, de én még sosem csináltam vagy lehet, hogy én más néven ismerem

Figyelt kérdés
2014. márc. 28. 09:13
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Én így csinálom ,de nagyon sok verzió van erre is. A bort nem kötelező bele tenni.

750 g sertésmáj( vagy amilyen májat szeretek én szoktam pulykamájbol is csinálni)

1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál pirospaprika( ha van otthon füstölt törött paprikád akkor szoktam beletenni )

1/2 dl fehérbor

bors

Egy nagy teflonserpenyőben szoktam készíteni, és a szokásokkal ellentétben nem nagy lángon pirítom, hanem inkább kis lángon forgatom, csak addig, míg épp megpuhul.

A vöröshagymát nagyon apróra vágom (reszelni is lehet), a fokhagymát is felaprítom, a zsiradékon lassú tűzön megdinsztelem. Öntök rá 1 dl vizet és lassan forralgatom egészen addig, míg a zsírjára sül. Addig a májat fél centi vastag szeletekre vágom, azokat pedig felcsíkozom. Amikor a hagyma zsirjára pirul, hozzáteszem a májat és takaréklángon folytonos keverés mellett kb. 5-7 percig sütöm. Ráöntöm a bort és puhára párolom további 5-7 perc alatt, beleteszem a pirospaprikát is, egyet-kettőt még keverek rajta. Borssal ízesítem.

Frissen tálalom puha kenyérrel, főtt krumplival, savanyúsággal. Csak a tányéron sózzuk, mert megkeményedik

2014. márc. 28. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a receptet! Ma sztem ezt főzök! :)
2014. márc. 28. 09:33
 3/7 Andizsuzsi ***** válasza:
Első válaszoló tökéletesen leírta, tulajdonképpen májpörkölt. Most rákerestem, hogy miért reszteltnek hívjuk, és azt találtam, hogy a német rösten (pirít, pörköl) szóból vettük át.
2014. márc. 28. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Ja, és én majorannát is teszek bele. De ez egyéni ízlés dolga.
2014. márc. 28. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
100%

Az előző recept nem rossz.

Viszont resztelt májba én a hagymát csak szálakra vágom, tehát nem apróra.

Amikor a máj belekerül, akkor hirtelen nagylángon átforgatom, majd (ha teszel bele bort az után) felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, nagylángon megforralom, majd amikor megforrt lángot elzárva tető alatt hagyom megpuhulni. Ekkor biztosan nem lesz kemény.

Nem szabad sűrűn melegíteni, mert akkor minden alkalommal keményedik!

Mindezt lehet csirkemájjal is csinálni - kedvencem...

2014. márc. 28. 09:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
56%

A hagymát én is szálasra vágom, én csirkemájból szoktam.

Majorannát nem sajnálom belőle.Illetve én nem szoktam borral készíteni, csak ritkán ha épp van itthon.Viszont én vöröset teszek bele.


A rizottót is ebből készítem, akkor viszont apróra vágom a hagymát, és kerül bele zöldborsó.

2014. márc. 28. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 mustafa33 ***** válasza:

Ez mind jó recept. csak éppen ha már víz is van benne akkor nem resztelt. De igy is jó.

kevés szalonnát kisütök, benne megpirítom üvegesre a karikára vágott hagymát, azután beleteszem a vékonyra vágott májat, mikor félig kész, borsozom, majorannát teszek rá,figyelek rá hogy ne süssem túl, mert megkeményedne, a végén piros paprika, ekkor pici bor, egyet rotyan és mikor vajpuha, de már épen nem véres a közepe kész. Ezután sózom meg. Fris kenyérel és kékfrankossal tálálaható.

2014. márc. 29. 03:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!