Sima marhahúsból ami nem bélszín vagy hátszín hanem sima darált marhahús lehet tatár beafsteaket csinálni?
Marhahusna tulajdon keppen szinte minden resze megfelelo, de a feher faggyus-, inas-, hartyas reszektol meg kell tisztitani es tobbszot atdaralni. Azert szoktak inkabb belszinbol es hatszinbol kesziteni, mert azokkal nem kell sokat tokolni, hiszen alig van rajta tisztitando resz.
Sertes hust viszont soha nem fogyasztunk nyersen, mert a disznohusban lehetnek olyan dolgok, amitol megfergesedhet az, aki nyersen fogyaszt belole.
De a marhahustol sok bajod nem lesz ... minden feheret vagj ki belole es mar csinalhatod is a tatart.
Na akkor a sok szerintem után: Lehetni lehet, de igen jelentős az egészségügyi kockázata. Nyers húsról van szó, amelyben hőkezelés nélkül nem pusztulnak el az emberi egészségre ártalmas anyagok. Csak a bélszín kivétel, de a kergemarhakór óta ez is kockázatosnak számít.
Sertéshúsból semmi nem fogyasztható nyersen.
***
Azt is nehezen fogadom el, amikor valaki azt kérdezi, hogyan készítitek ezt vagy azt az ételt, s az a válasz, ahogyan neked jól esik.
De amikor arról van szó, hogy súlyos betegséget kockáztatunk, akkor ne legyen az érv, hogy én is szoktam, s nem lett baj.
A kergemarhakor nem fog a tanyerodban jelentkezni, ha hivatalos hentestol veszed a hust, hiszen minden husipari termeket be kell vizsgaltatni, minden megfelelo termek kap egy szep megfelelosegi belyegzot es mar mehet is a tanyerra (persze ez nem vonatkozik a sok feketen levagott es sutyiban eladott, avagy kulfoldrol beumbuldazott husra).
Egyebekben arrol is megnyugtatnalak, ha egy szarvasmarha emberre veszelyesen is beteg, akkor annak a belszinje is az. Husminosegben van csak kulonbseg a kulonbozo reszek kozott, nem beltartalomban.
Draga reszei az allatnak azok, amiket szinte veszteseg nelkul tudod felhasznalni. Ilyen a belszin, egy tiszta hus. Csak lehuzod a hartyait es mar hasznalhatod is. Nincs veszteseg, nem kell vele sokat foglalkozni. Ennyi. Mire egy labszarat, vagy egy rostelyost megszabaditasz az inaitol, egyfelol nagy veszteseg keletkezik, masreszt viszont megoszulsz mire megcsinalod.
Tulajdon keppen ez minden husra ervenyes. Az a draga resze egy allatnak, amely a legkisebb veszteseggel es energiafelhasznalassal feldolgozhato. Ettol meg egy marhanak minden husos reszebol lehet tatarbifszteket csinalni, csak ha olcsobb reszebol szeretned elkesziteni, akkor nagyobb veszteseggel kell szamolnunk es sokat kell vele bibelodnunk.
Ja es nem azert kell a marhahusbol kiszedni a feher reszeket mert finnyaskodna az ember, hanem mert a marhanak sokkal erosebb/kemenyebb/masszivabbak a kotoszovetei, inai, mocsingjai. Ezert kell kiszedni.
Bizonyitek erre a husdaralo: olyan eros a marhahus inai, izuletei, hartyai, hogy meg a husdaralo sem birkozik meg vele rendesen (persze egy ipari daralo mindent szetmarcangol ... pontosan ezert nem szabad elore daralt cuccot venni nagy helyen, mert ott a daralo elviszi a nem megfelelo reszeket is, valojaban ezert is rakjak bele) ... otthoni korulmenyek kozott a marhahusban levo rossz reszek felcsavarodnak a vagopengere es csak tekered a daralot, de nem tortenik semmi. Ilyenkor szet kell szedni a daralot, megtisztitani es folytatni a munkat. Es ezert is kell a silanyabb minosegu marhahust tobbszor atdaralni, hogy a daralo vagokese minnel tobb rossz reszt szedjen ki a husbol.
Mindezekbol lathato, hogy miert belszinbol keszitik a tatarbifszteket.
Egy erlelt marhabelszinhez valojaban daralo sem kell, uri helyeken az ilyen tatarbifszteket az asztalodnal kesziti el a csalinger es csak villaval nyomkodja szet a hust. Errol ennyit.
Minden csak novenyevo allat husat nyersen fogyaszthatod. Nem fogyaszthatod a ragadozoet es a mindenevoet sem, csak hokezelve.
Hogy miert? Roppant egyszeru! Mert mint a mondas is tartja: "az leszel amit eszel" ... ami erre temakorre raultetve annyit tesz, hogy a mindenevo/ragadozo allat a taplalkozasa folyaman olyan parazitakat is megeszik, amelyek elterjedhetnek a szervezeteben, bebabozodhatnak, lepetezhetnek ... ezert ezeket a husokat csak hokezelve fogyasztjuk.
Tovabb megyek: a vallasban is a zsidok meg a franc tudja milyen arab nepek azert nem eszik a serteshust, mert tisztatalan allat. Ez pontosan ugyan azt jelenti mint az elobb is irtam, Az eszak/kozep-afrikai kliman a serteshus hamar megromlik es sok egeszsegugyi problemat okozott. Ezert a vallasi vezetok mar tobb ezer eve kitalaltak, hogy ez nem jo a nepnek, ezert inkabb nem esznek disznot.
Jo regen mar kiserletesnek izraelben, hogy steril korulmenyek kozott probalnak sertest tenyeszteni, hogy kikuszoboljek a tisztatlansagot ... de a vallasi hagyomany mar annyira beleivodpott a lakossagba, hogy nagyon nehezen indul el ez a projekt. Szoval, valojaban az uj es moder felfogasu zsido vezetes mar nem annyira zarkozik el a sertes hus fogyasztasatol, ha megtudnak oldani a tiszta hus eloallitasat, de a nep a tradicionalis benevelodestol nem annyira nyitott a tema irant.
Ez mar csak egy szosszenet, ami ehhez a hustemahoz tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!