Bolognai spagettihez a darált marhahúst pirítás előtt meg kell főzni?
Életemben először készítenék bolognait, egyelőre csak az egyszerűbb változatot (vettem a szószt). Úgy emlékszem, anyám mindig megfőzte a húst előtte elegendő vízzel, hogy ellepje, majd leöntötte róla a vizet, s utána kezdte el olajon pirítani. A sertést. Sose csinálta marhahúsból, én viszont most azt vettem.
Tippeket, tanácsokat várnék, hogy ki hogy szokta elkészíteni, kinek mi válik be a legjobban?
Ha főzni kell, mennyi idő alatt fő meg a darált marhahús? Valamint mennyi idő alatt pirul meg?
Nem kell előfőzni.
Az eredeti bolognait több órás párolással késztik. Az ilyen tasakok ezt az időt jelentősen lerövidítik. Általában úgy kell elkészíteni, hogy jól megpirítod a húst, majd felöntöd annyi lével (a tasak tartalma + víz), amennyit a használati utasítás ír, és a kívánt állag eléréséig főzöd.
De mindennek rajta kéne lennie a tasakon. A marhahús amúgy nyersen is ehető, de már a pirítással hőkezeled, utána főleg azért főzöd, hogy jó legyen az állaga. Én nagyon puhán szeretem szóval kb fél órát szoktam főzni (ehhez valószínűleg + vízre lesz szükséged).
Szia!
Nem kell, de egy kiseg, hátha kipróbálod, én úgy szoktam, hogy:
Új/póré hagyma - vagy mindkettő, lila hagyma, vörös hagyma, egy gerezd fokhagyma, ezeket felkockázom.
Paradicsom, ízlés szerint akár paprika is (én kaliforniait szoktam beletenni) ezeket szintén felszeletelem.
Majoranna, bazsalikom, oregánó (jobb szeretem a zöldséget, normál állapotban, nem a tasakosat, amiket lehet kapni, bár azzal is jó végszükség esetére) szintén felszeletelem.
Ha ezek megvannak, akkor olajat felhevítek, beleöntöm úgy az egészet, ahogy van, (hagyma-zöldségek)
Szépen összefőzöm, miután a hagyma már kellő képen "átlátszó" "üreges" bele a húst, ezt pirul és fő az szépen magától, olajat ilyenkor már nem öntök bele többet, hanem vízzel öntöm fel, és úgy főzöm, míg kellő képen meg nem puhul a hús, közben ízlés szerint mehet bele vegeta, bors, pirospaprika is akár, ha pedig megfőtt, akkor bele a szószt, ha kell még hozzá, mert kelleni szokott, akkor vizet is öntök még hozzá, majd úgy főzöm pár percet.
#3 kicsit tulporogtel.
A kerdezo vett szoszt.
#3
vegeta, pirospaprika, póréhagyma, lilahagyma, kaliforniai paprika.. az biztosan nagyon finom szósz, de hogy semmi köze nincs a bolognaihoz az hétszentség. Nevezd el magadról :)
Aki lepontozott, az legyen szíves megindokolni, hogy MI A KR VA ANYJ ÁÉRT? (na, ezt is lehet lefele pontozni "jogosan")
Adtam egy választ, és kiegészítettem, nem azt írtam, hogy így kell csinálni, leírtam, hogy én hogy szoktam.
Amúgy nem szokott érdekelni ez a %olás, de ez most kicsit érdekes.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Eszem ágában sem volt ebből vitát kialakítani, hisz azt is hozzátettem, hogy írjátok le, ki hogyan szokta elkészíteni. Semmi baj sincs abban, ha valaki az eredeti recepttől eltérően készíti, s mégis bolognaiként említi az egyedibb receptjét. Ezek szerint, ez az én családomban is így szokás, sosincs igazán köze a tradicionális bolognaihoz.
Különben is, a 3-as válaszoló külön hozzátette, hogy "hátha kipróbálom" az ő receptjét, ami amúgy tetszik, érdekes, vevő vagyok az új ötletekre.
Itt a pontozásokból kialakult kis nézeteltérés miatt, csak azért is felpontoztam mindenkit, de egyébként is mindenkinek hasznos tanácsai voltak, köszönöm.
#6 Azert pontoztak le, mert egyreszt nem az volt a kerdes, hogy hogyan kell szoszt csinalni.
Van szosz.
Masreszt, bolognai szoszrol van szo. Amit te irtal, az nem bolognai szosz. A kutyat nem erdekli, hogy te hogyan csinalod.
#4
(Az #5 kommentelo is 66%-os, de azt nem en irtam.)
#8 mit csinal???
Fozodik???
Esetleg fo vag fol, nem? Istenem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!