Ti hogyan szoktátok a káposztáspaszuj levest csinálni?
Egy kedves ismerötöl kaptam ezt a receptet, nagyon finom. Elöször nekem is fenntartásaim voltak a bab-káposzta párosítással szemben, de kiderült, hogy ok nélkül.
Itt a recept:
Csülkös-babos káposzta - Erikától
Szóval veszek egy kisebb füstölt csülköt, amit megfőzök, babérleveles fokhagyás egészborsos vízben. Ha puha akkor kisebb darabokra vágom, mint a pörkölthúst.
Fél kiló tarkababot beáztatok este. Másnap 2 közepes fej hagmát megdinsztelek, ahogy én szoktam pépesre, teszek bele pirospaprikát, és beleöntöm a beáztatott babot. Kis őröltköménnyel ízesítem, és mint a pörköltet majdnem készre főzöm. Ha úgy érzem, hogy már majdnem puha, akkor teszem rá a jóízű kissé összevagdalt kb 75-80 deka savanyúkáposztát. Jól átkeverem, a levét is nagyjából beállítom és elkezdem főzni. Nem sok kell neki, ha puhul a káposzta is, akkor bemegy a felkockázott csülök.
Sűrű szaftosnak kell lennie, kb, mint a székelykáposztának, de a sok belevaló meg is adja a sűrűséget. A sóval kell óvatosnak lenni, mert a csülök és a káposzta is sós eleve, egy pici cukorral lehet bársonyosítani az ízeken. én nem szoktam bele tejfölt keverni, mert a férjem nem szereti, így mindenki maga tejfölözi asztalnál.
Egy volt kolleganőmtől kaptam a receptet, ők Somogy megyéből származnak és egy másik verzióban is elkészítik.
A különbség az, hogy a káposztát zsiradékon megdinszteli
puhára, akácsak a disznótoros savanyú káposztát.
Egy tepsit kiken zsírral, ebbe megy egy réteg párolt savanyúkáposzta, rá a sűrű babpörkölt, erre a csülökdarabok, majd befedi a káposzta másik felével. Erre tesz még egy sor karikára szelt házikolbászt, majd egy jó fél liternyi tejföllel lelocsolja a rakományt.
alaposan átsüti sütőben.
A húsvéti sonkából is lehet csinálni, csak figyelni kell, hogy ne essen szét, mert ha tovább fözöd, teljesen szétesik, ezért csak a végefelé tedd bele.
A babot beáztatás nélkül fözni elég kockázatos, mert ha öreg, akkor 4-6 óra is eltelhet, mire megpuhul, ha fiss, akkor kevesebb is elég.
A helyedben inkább babkonzervet vennék, az már meg van fözve, ezért csak röviden át kellene forralni, nem kell sok idö neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!