Az élesztő helyettesíthető szódabikarbónávál?
Elvileg hasonló hatása van, de egy adott receptben nem lehet felcserélni a kettöt, mert más arányokra van szükség.
Tehát pl egy kenyérreceptben nem használhatsz azonos tésztában élesztö helyett szódabikarbónát, mert másként viselkednek.
Az élesztö úgy hat, hogy a lisztben lévö szénhidrátot bontják az élesztögombák, és eközben keletkezik széndioxid, ami felfújja a tésztát. Eközben a tészta állaga változik.
A szódabikarbóna a hö hatására bomlik és szabadulnak fel a térfogatnövelö gázok.
Ha valamiért nem akarsz élesztöt használni, akkor keresnek kell olyan receptet, amihez szódabikarbónát használnak, de egy az egyben kicserélni nem lehet.
Szia,a szódabikarbónát sütőpor helyett szoktam,sütés közben emeli meg a tésztát.Amit nem gyúrni kell többnyire
Az élesztő meg a gyúrt tésztát a sütés előtt és alatt is növeli.
Aztán lehet én nem tudok csak róla:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!