Felfut az élesztő enyhén megsavanyodott tejben is?
Úgy tűnik összement a tej, darabos már, mondjuk attól még nem romlott.
De nem tudom,hogy fánkhoz, élesztő kelesztéshez jó-e még így?
Nem kellene csak 1-2 deci, ezért nem akarnék egy dobozos tejet is felnyitni.
Savanyú tejet nem használnék semmiképpen sem.
Ha nem akarsz felbontani másikat, akkor futtasd fel langyos vízben és ne tejben.
Miért nem használunk...? Jó, én nem szoktam,mert eleve nem szeretem a tejet. Viszont a nagymamám még ette is kiflivel. Sokszor direkt megvárta míg eléri a tej azt az állapotát. "Aludt tej", így hívják.
De most nem is az ehetősége érdekel, hanem hogy az ÉLESZTŐRE miként hat ilyes formájában.
Akinek van tapasztalata, írjon!
Tapasztalatból mondom, hogy akkor inkább egy kis langyos víz, cukor, leszórva egy csipetnyi liszttel. Így futtasd fel, ne savanyodó tejjel.
Az aludttej jó lesz hamis túrógombócnak, vagy hidegen önmagában, de élesztőt ne akarj vele felfuttatni.
Aludt tej normális tejből lesz. Nagymamáméknál is volt, de ott a saját, házi tejből lett.
A bolti tej, ha savanyú, akkor megromlott.
Igen felfut. (Válaszoltam a saját kérdésemre, ha már... :))
Végül nem vacakoltam, megcsináltam az összeesett tejjel, gondoltam ez kísérletezős kaja lesz..., ha nem kel meg, akkor mást készítek a tésztából. De lám sikerült! Az élesztő a pohárban szinte gyorsabban felfutott, mint a friss tejben. Azután a tésztába gyúrva is jól funkcionált, ráadásul még 1-2 decit hozzá is tettem, hogy gyúrható legyen. És semmi baja nem lett, tökéletesen megkelt a tészta. Szuper pufók fánkok lettek, és egyáltalán nem érződik az ízén, hogy nem volt a legfrissebb a tej!
Aki tehát hasonló szituba kerül, nyugodtan használja az ilyen tejet tésztába gyúrva!
Azt hozzáteszem, hogy nem hat napja "romlott" tejről van szó, hanem olyanról, ami egy nappal azelőtt még vélhetően nem volt összeesve. Nem volt tehát keserű sem. Viszont ahogy forraltam, látható volt, hogy szét van már esve vizes és morzsalékos részekre. Olyan zsemlemorzsa méretű morzsalékok voltak még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!