Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért, mitől ég oda a pörkölt?

Miért, mitől ég oda a pörkölt?

Figyelt kérdés
Vadi új teflonlábasom van, ma vettem, most főzök benne először, egyrészt azt gondoltam, hogy teflonban alapból nem tud semmi odaégni, akkor mégis hogy égett oda picit? Másrészt számomra az lenne a logikus magyarázat, hogy nincs alatt kellő folyadék - pedig volt, bőven, vagyis nem sok, de szóval olyan kényelmesen pancsos volt, pörköltes, mint kell lennie... Én úgy tudom, h az igazi pörköltnek nem vízben, hanem pont gőzben kell főnie, tehát direkt nem akarom agyonvizezni... De mitől ég oda mégis...?

2015. febr. 27. 13:15
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg nem márkás, hanem piaci teflon? Vannak ilyen gagyibb teflonok, amik nem jók semmire. Ha rendes teflon, akkor meg csak növelni kellene a folyadékot benne 1-2 dl elég, nem kell sok, és ezt pótolgatni, ha elfő. És esetleg nagy a láng alatta, a lehető legkisebb lángra kell venni, amikor még azért fő.
2015. febr. 27. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A teflon az odaragadást akadályozza meg, nem a leégést. A magas fehérje tartamú, sűrű lé helyi túlmelegedése okozza az "odaégést", a viszonylag folyamatos kavarás nem váltható ki.
2015. febr. 27. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Hát a pici víz hamar elfő, ezért újra meg újra pótolni kell.
2015. febr. 27. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 Fingkirály ***** válasza:
100%

Igen, a kettővel előzőnek adok igazat, a jó pörkölt valóban akár többször is zsírjára pirul fővés közben, pótolgatni kell de csak kevés vízzel, és jó sűrű szaftban párolgatni amíg meg nem puhul.


Viszont amikor már ebben a stádiumban van (tehát elfőtte a levét a hús és pirítgatjuk/pótolgatjuk a vizet) akkor bizony kevergetni kell a lábast (vagy rázogatni a bográcsot, ha abban készítjük), mert különben marha hamar odakap.

2015. febr. 27. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszi az ötleteket: egyrészt külföldön élek és itt nem nagyon szokás gagyit eladni, bár persze nem azt mondom, hogy itt minden tökéletes (ráadásul ha nem is a piacon, de a piactól nem messze egy háztartási boltban vettem a lábast), de valahogy azt nehéz elképzelnem (még ha nem is kizárt...), hogy a teflon ne lenne jó (egyáltalán: mi az, h a teflon nem elég jó? Túl vékony a bevonat, vagy kamu, mármint csak teflonhasonlat vagy mi?), de persze lehet, h csak a naivitásom mondja azt, h biztos nem a lábas a hibás, az viszont logikus ötletnek tűnik, hogy nagy lángon volt, mert igen, tényleg max. lángon volt, mert az elején úgy kell, nem? "...a húst beledobjuk és fehéredésig erős tűzön sütjük..." - ja, de aztán lejjebb kell venni a lángot...? Logikus, csak kár, h nem szólt senki... :) (mindegy, csak picit kapott oda...) - de legalább tanulságos, köszi! :) Ez lehet a megfejtés... :)
2015. febr. 27. 14:38
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a nagy lángot mindig csak a felforrósodásig kell használni, még ha valamit bő forró olajban sütök, akkor is inkább közepesre állítom.
2015. febr. 28. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a választ. Amúgy így is ez lett az eddigi legjobban sikerült pörköltem hál'Istennek! :) Nem tudom, hogy az új lábas vagy eme egyszerű trükköknek, a tanácsaitoknak hála (mint kisebb láng... - mennyire evidens már... :) ), vagy egyszerűen saját tapasztalat, meg hogy most tényleg több időt hagytam rá, úgyhogy nagyon köszi mindenkinek a segítséget, igazi sikerélményem volt! :)
2015. márc. 2. 06:07
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Én 20 éven át nem tudtam jó pörköltet főzni, mindig vizes volt a végeredmény, mostanában kezdek ráérezni 40 év felett. Sajnos akkoriban még nem volt GYK :)
2015. márc. 2. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Na és mi változott nálad? Vagy mármint mitől lett jobb a pörkölted?
2015. márc. 2. 14:56

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!