Hogy készítitek a brassóit?
Az ominózus brassói. :) Ez az egyik olyan étel, amit annyian, annyiféleképpen készítenek!
Ahogy én szeretem: Füstölt szalonnát eldarabolok, kisütöm a zsírját, a zsíron megpirítom az apróra vágott húst, mikor majdnem kész, nyomok rá tört fokhagymát, meg megszórom kis borssal, majoránnával. Mikor kész, hozzákeverem a sült szalonnapörcöt is. Én még egy kis extra friss fokhagymát is török rá. Összekeverem kockákra vágott sült krumplival.
A másik verzió, amit ismerek, de nem igazán szeretek: Darabolt vöröshagymát olajon megdinsztelem, megpirítom rajta a húst, sózom, borsozom, őrölt paprikát szórok rá és fokhagymát, esetleg mehet egy kis majoránna erre is, felengedem vízzel és puhára főzöm. Ezt is sült krumplival keverem össze.
Én így szeretem:
Sertéslapockát felkockázom, olajon átfuttatom, sózom, borsozom, fokhagymázom, szórok rá egy pici őrölt gyömbért, fedő alatt puhára főzöm, majd hagyom, hogy elfője a levét, pirítok rajta, és kockára vágott sültkrumplival keverve tálalom.
Fűszerek:
Só, bors, fokhagyma
:Hús:
Sertés combból csináltam sokáig. Aztán rájöttem, hogy pulyka felső combból milyen isteni! Most mikor-hogy (akcióktól és vágyaktól függően).
:Krumpli:
A krumplit régen szalma krumplinak készítettem, most már jobban szeretem, ha negyed, vagy hatod gerezdben vágott krumplit 2-3 perces leforrázás után sütöm ki, mint azt a csülökhöz is szoktam.
:Recept:
4 megközelítést alkalmazok: simát, borsósat, gombásat, borsós-gombásat.
Az alapja 10dkg füstölt szalonna zsírjára sütve, és a pörcöt kiveszem, hogy kemény maradjon, azt tálalásnál dobom rá a tetejére. A vékony csíkokra vágott húst belerakom és még a zsíros fázisban borsozom, majd kifehérítem, vagy megpirítom. Aztán rá rakok 1 kis pari pürét, nyáron még 2-3 parit is. Felöntöm annyi vízzel, amennyi a kis pari püré kiöblítéséhez kell, majd bele rakok 6 gerezd felkockázott (tört) fokhagymát. Ilyenkor rakok bele egy egész paprikát felkockázva ez frissebbé teszi :)
A gombás változatban a gomba a húst követően kerül rá. Borsós változatnál meg a pari püré után kerül bele egy zöld borsós befőtt (leve nélkül, egyszer átöblítve), amire kis víz kerül még és fedő alatt párolom.
Kimaradt:
80 dkg húsból csinálom 5 személyre. Levessel elég szokott lenni.
És már csináltam krumpli pürével is, de akkor van hozzá csípős savanyú ubi is.
én így szoktam, nulla flanccal, sok fokhagymával:
Füstölt szalonna v császárhús zsírját kisütöm, pörcöt félreteszem (ha nincs füstölt árum akkor is valami zsírt használok mindenképp). Felkockázott hús ebbe megy sóval-borssal, a levét elfőzöm, legyen omlósan puha, de pirítok rajta kicsit a végén mindig. Amikor még leve van, akkor teszem bele a zúzott fokhagyma javát, meg a végén egy keveset frissen.
mi szalmakrumplival és kockázott-pirított krumplival is szeretjük
Én egy étteremben ettem egyszer nagyon finom brassóit és azóta úgy csinálom.
Csirkemellet felcsíkozom.
Bacon szalonnát apróra vágva sütöm, erre dobom rá a húst, a szeletekre vágott vöröshagymát(fontos hogy nem apróra vágjuk hanem darabokra) és a csíkokra vágott zöldpaprikát.
Összesütöm őket, majd zúzott fokhagymával, majorannával, sóval, borssal fűszerezem.
Hasábburgonyával tálalom,és SOHA nem keverem össze a kettőt, hanem a burgonya tetejére halmozom a húst. Szuper finom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!