Toros káposzta! De milyen? Ti hogyan készítitek, és mely vidéken?
Kíváncsi vagyok, nálatok hogyan készül a toros káposzta? Nálunk Szabolcsban pörköltszerűen készítjük, együtt fő meg a többféle hús és a káposzta, pirospaprikával, fokhagymával, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezve, a levét teljesen elfőzve. Általában kenyér jár hozzá, vagy amivel én jobban szeretem "lerben sült krumplival" (sütőben csak simán a rácson van megsütve az egész, héjas krumpli)
Kíváncsian várom a válaszokat! :)
Még az #1 vagyok.
Mi székelykáposztának hívjuk, amit leírtál, és valahogy így készül: [link]
Annyi a különbség, hogy mi kolbászt is rakunk bele.
Szalonnát sütök, rá hagymát píritok, arra disznócombot. Azt borssal, paprikával, sóval, babérlevéllel megfőzöm. Majd a legvégén összekeverem káposztával és még kb. negyed óráig főzöm. Jó sok tejföllel eszem, és kevés kenyérrel. Budapesten lakom.
De Ráckevéről jöttem, ott rétegezve van, hogy káposzta, hús, és így tovább. Úgy fő meg együtt, többféle hússal.
Bár sokak szerint nem ez az "igazi"(?) toros káposzta, de így készítem:
Többféle csontos húsból pörköltet indítok, a bőrkékről lekapart zsiradék felhasználásával, majd fehéredés után paprikázom, és hozzáadom a savanyú káposztát. A levét zsírtalanított abalével (amiben a húsok főttek) pótolom, a savanyúságot a félretett káposztalével állítom be. a káposztával együtt teszek bele 1-2-3 marék gerslit (árpagyöngy) a főzés végén vékonyan, gyenge fokhagymásan berántom.
Tyhű, utolsó, ez igen! Ki fogom próbálni!
Egyébként a tájjellegű ételeknél nincs olyan, hogy igazi! Legalábbis szerintem. Pont ez a jó benne, hogy van egy alap, és ezer féle változat létezik.
Ezért is tettem fel a kérdést! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!