Ti általában hogy készítitek a sült oldalast és tarját?
Csak simán sóval, borssal fűszerezitek, vagy használtok valami fűszerkeveréket?
Ha beteszitek a sütőbe a húst, akkor először lefeditek, és pároljátok egy darabig, vagy végig fedés nélkül sütitek?
Én úgy szeretem ha zsírban (igen abban, ennek később lesz jelentősége) először hirtelen lepirítjuk minden oldalát a besózott, borsozott húsoknak. Ha mind megpirult, akkor visszatesszük a lábasba, köré dobálunk fokhagyma gerezdeket, egy vöröshagymát, 1-2 félbevágott paprikát, paradicsomot, vagy paradicsom lét öntünk rá, és kevés vízzel lefedve megpároljuk. Akkor jó ha omlik a hús. A végén természetesen zsírjára sütjük, de előtte a fokhagymát, hagymát paprika darabokat kiszedjük.
A maradék zsírt leszűrjük, és napokig esszük a finom zsíroskenyeret.
Attól függ épp mihez készül, milyen köret lesz mellé, mi volt a leves/előétel és így tovább. Szóval a fűszerezés változó. A só-bors az alap, emellé jönnek a változatos fűszerek. Pl. a chilis kéregtől a mézes-szójaszószós verzión át a fokhagyma-alma-rozmaring, babérlevél, oregánó, vagy akármilyen fűszerig már szinte minden előkerült.
Mindig lefedve párolom először és utána pirítom.
Az én jól bevált sült oldalas receptem a következő:
a tetszés szerint darabolt, vagy egészben meghagyott oldalast bedörzsöljük sóval, frissen őrölt/törött borssal, apróra vágott fokhagymával. Ebben pácolom minimum egy órát, de az igazi, ha egy éjszakát áll benne. A tepsit vastagon kizsírozom, belerakom a húst, szórok rá egy leheletnyi rozmaringot, vagy egy-két ágacskát rakok bele, majd a titok: a nyáron eltett paradicsomlével felöntöm, hogy ellepje. Van ha van hazai, friss paradicsom, akkor felkockázva telerakom a tepsit. 1,5 lassú sütés 150-160 fokon fólia alatt, majd fóliát levéve zsírjára pirítjuk 190-200 fokon (kb fél óra) Ha van grill funkció, azzal még jobb!
Higgyétek el, érdemes kipróbálni, isteni lesz! Persze a megmaradt zsírt is el lehet tenni, nagyon finom kenyérre kenve. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!