Mi a különbség a főzés és a párolás között?
Most olvasom, hogy a borsót ha pároljuk csak 5 perc, ha főzzük, 10 perc alatt puhul meg. Hogy lehet, hogy párolással kevesebb az idő? Ott olajat is használunk és magasabb a hőmérséklet? Szerintetek mennyire reális ez a táblázat: (pl azt írja 1 rész rizst 1 rész vízzel 15 percig kell főzni.)
Valamit félrenézhettél... a párolás alacsonyabb hőmérsékleten megy.
Másrészt viszont így nem puhul meg annyira - nem is ez a cél. Friss és ropogós marad, de persze ehető lesz.
Azért az nem mindegy, mekkora a mennyiség, milyen a tűzhely és milyen erősen főzzük... A répának speciel igen sok idő kell (felforr a leves és attól függ, hol főzzük, nem tudom, mondjuk 30-60 perc? nagyon helyzetfüggő. egy sima zöldségétel olykor másfél órát igényel bográcsban :D jó, ennek egy része a forrpont elérése, de utána is sokáig tart), de mivel az már ehető roppanósan is, sokat számít az ember ízlése.
A mirelit borsó nekem 0 perc, mert kiolvadás után rögtön zsenge és puha, csak levesben főzöm, bár oda is simán bedobhatom a legvégén, amikor már nem fő.
A rizst a párom főzi, de tuti, hogy huszonpár percig (mikróban 33 percig, forrástól nem tudom, meddig), 30 dekát, nem tudom, hogy 2 vagy 3 rész vízben, indukciós tűzhelyen, 300 watton, így is kifut (mert majdnem pont akkora az edény, mint a rizs a vízzel :D).
Nagyon sok tényező van, amitől ez függ, ebben teljesen biztos vagyok.
A kukorica mikróban 5 perc darabonként, az a legkényelmesebb és leggyorsabb, de a táblázathoz így nincs köze. Mi sosem párolunk semmit, max. sütünk (bár a növények nedvességtartalma miatt lehet, hogy a kettő közel kerülhet egymáshoz, vagy ez nem így működik?), de majd lehet, hogy megpróbáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!