Mi a különbség a párolás és a főzés között?
Nem, a pároláa pont nem bő vízben történik.
lehet kevés zsiradékon kevés vízzel párolni a zödségeket, de tényleg csak mindiog kevés vízze.
lehet szűrőben gőz fölött zsiradék nélkül párolni, de vannak speciális pároló edények is.
Bő vízben a zöldségeket főzzük, de a párolás kíméletesebb, finomabb. a pároltat is fel lehet aztán
leves mennyiségűre is engedni a szükséges folyadékmennyiséggel. pl alaplé, vagy víz.
A lényegi különbség, hogy ha csak a zöldség kell, (és a leve nem) akkor párolni érdemes, mert a vízbe kiáznak az ásványi anyagok, ami a biológiai értékét adja, és azt kiöntöd.
Párolásnál meg nem, vagy minimális mértékben tud kiázni, így megeszed, és hasznosul.
Ha levesnek főzöd, akkor ilyen szempontból tökmindegy, hogy párolod, vagy főződ.
Ha a levesnek, főzeléknek való zöldséget párolással indítod, (már amelyik alkalmas erre) az nem a párolástól lesz jobb, hanem ha elpárolog a víz, és pirulni kezd a zöldség, akkor a pirulástól lesz jobb.
Ha azt olvasod, hogy a zöldséget párolni kell, akkor: minimális zsiradékon átforgatod, fűszerezed és pár csöpp vizet öntesz rá, gyorsan beborítod, és engeded, hogy a födő alatt szépen puhuljon. Kis idő múlva födő le, ha még nem puha, átforgatod, ha kell még egy-két csepp víz, födő ismét rá. Ha megpuhult a zöldséged, födő le, addig hagyon a gázon, míg az összes vizet elpárologtatja, és azon a minimális zsíron (olajon) még ismét átforgatod. Kész.
Ha főzni kell, akkor pedig belerakod a lábasba (fazékba) felöntöd vízzel, abba a sót és fűszereket, és lesed, mikor puhul meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!