Ez alapján a recept alapján készítem, annyi különbséggel, hogy én mielőtt hozzáadom a riszt, egy kis olajon megpirítom.
"Hozzávalók:
75 dkg sertéslapocka
1 fej vöröshagyma (1 nagy vagy 2 kisebb fej)
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 csésze mirelit zöldborsó
1 csokor apróra vágott petrezselyem
5 dkg zsír (olajat is használhatunk)
25 dkg rizs
1 evőkanál Vegeta (húsleveskockával is helyettesíthető)
ízlés szerint: só, őrölt bors.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük a megmosott és kockára vágott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk. A húst nagyon kevés vizet aláöntve pároljuk. (Az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk.) Amikor félpuha a hús, hozzátesszük a kb. félcentis kockákra vágott sárga- és fehérrépát. Ha a hús már majdnem puha és zsírjára sült, hozzáadjuk a megmo-sott rizst, a zöldborsót és a petrezselymet, elkeverjük, és felöntjük 0,6 l forrásban lévő Vegetás vízzel. Felforraljuk, újra megkeverjük, majd a villany-tűzhely 1-es fokozatán, - keverés nélkül – puhára pároljuk. (kb. 40-45 perc) (Amíg a rizs párolódik a fedőt ne vegyük le a lábosról)"
Az elsö amit ír, az úgy jó.
Lehet úgy is - akkor más jellegü -, hogy elöször pörköltet kezdesz fözni a húsból, (kimondottan jó, ha teszel bele összevágva aránylag sok friss paprikát és paradicsomot is), amikor félpuha, akkor belekerül a rizs is, és együtt fözni készre.
Ami nagyon nem jó, ha külön fözik meg a húst és a rizs, és csak utólag keverik össze - az nem rizseshús, hanem hús rizskörettel, az íze egész más.
Én általában bácskai rizseshúst készítek, legalábbis mi annak hívjuk.ez egy kicsit lecsósabb, mint egy sima pörkölt.
tehát én is egy jó dús pörköltet készítek, amikor majdnem puha, akkor kerül bele a paprika, paradicsom.
addig a rizst lepirítom zsiradékon, másfélszeres forró sós vízzel felengedem és éppen csak felszívatom a vizet a rizzsel. tehát úgymond félkész.
A pörkölt ilyenkor sűrű, de egy kicsit hosszabb szaftú, és ez elég arra, hogy a félkész rizs megpuhuljon benne és átvegye az ízeket.laza, puha, nem száraz, de nem is mászkos.
Fűszerként őröltborsot teszek még bele.Mi így szeretjük.
Egy vizezett tálba szoktam belenyomni egy adagot, és úgy borítom a tányérra.A férjemére és a magaméra még csípős hegyespaprika karikákat is teszek.
Zöldségféléket mi sem teszünk bele, azt fehéren ludaskásának szoktuk készíteni.
Szerintem ez is szokás kérdése, mindenkinek megvan a saját megszokott rizseshúsa :=)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!