Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szalicil vs Nátrium benzonát?

Szalicil vs Nátrium benzonát?

Figyelt kérdés

sziasztok!

Szeretnék lekvárt főzni, de sehol nem kapok szalicilt, csak nátrium benzonátot. Az savanyúsághoz jó, de lekvárhoz? Vagy mindenképp kutassak még?

Köszönöm a segítséget!



2014. máj. 4. 10:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
55%
Ma már a benzoátot használják és sokszor szalicilként forgalmazzák, használd nyugodtan. A szalicil(sav) rosszul oldódik vízben és köhögtet. A nátrium-benzoát jobban oldódik és tökéletesen jó a lekvárokhoz is. Tapasztalatom szerint sokkal kevesebb is elég belőle, mint amennyi az adagolási útmutatókban van.
2014. máj. 4. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
55%

Én egyiket sem használom. Ha tényleg sterilen és tisztán dolgozol és rendesen dunsztolsz, akkor 10 évig sem lesz bajuk.

Itthon mindenki allergiás ezekre és jobb is az ízük ha nincsenek tartósítószerrel kezelve. :)

2014. máj. 4. 10:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:
köszönöm! több fórumon is olvasom, hogy csak nagy utánajárással lehet szalicilt kapni. akkor használom a benzoátot. és ugyanúgy, mint a szalicilt, egy késhegynyi a tetejére és kész?
2014. máj. 4. 10:59
 4/13 A kérdező kommentje:

köszönöm neked is kedves 2. most csinálom először, kíváncsi vagyok, hogy sikerül majd, nagyon szeretem a lekvárt, de a piacon a házi lekvár nagyon drága, ezért döntöttem úgy, hoggy megtanulom. soszor láttam a szüleimtől, remélem jó lesz a dunszt:)

kg-ként kb. 35 deka cukorra gondoltam (eper). ti mennyit tesztek hozzá?

2014. máj. 4. 11:07
 5/13 anonim ***** válasza:

Kettes vagyok megint. Lehet hogy kevesebb is elég lesz. De akkor Tegyél bele pektint vagy Eleve befőző cukorból csináld. Azon meg rajta vannak az arányok.

Az epernek nagyon kicsi a pektin tartalma és nagyon híg jam szerű lesz ha pektint nem teszel bele. Bár attól függ hogy mennyire szeretitek édesen, illetve mennyire akarsz sűrű lekvárt.

2014. máj. 4. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:
igazából kicsit hígan szeretem, nem folyósan, de ne törjön bele a kanál. szeretem, ha érzem az eper húsát :)
2014. máj. 4. 11:22
 7/13 anonim ***** válasza:
Na akkor csak kézzel törd össze az epret és legyen otthon egy kis pektin, mert ha olyan az eper akkor nagyon folyós tud lenni. Maximum elhasználod a barack szezonban ha most nem kell. A tányérpróbánál ugy is meglátod hogy kell-e Avagy nem. :)
2014. máj. 4. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:
még egy uccsó kérdés! kötelező a dzsemfix? mi van,ha nem teszek bele?
2014. máj. 4. 11:36
 9/13 anonim ***** válasza:
Én egyszer vettem, soha többet. Hitlerszalonna lett belőle. Ugy hogy szerintem Te is hanyagold ha csak nem érzek rá nagy ösztönzést.
2014. máj. 4. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:
köszi :) én sem akarok tenni bele:)
2014. máj. 4. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!