A sertésbordát miért hívják bordának, amikor az karaj?
A borda maga meg az oldalas.
Megszokáson kívül van valami indok erre?
Szerintem konyhai szleng.
A húsiparban karaj a böcsületes neve.
Az ököruszály leves is ilyen, magyarul húsleves marhafarokból.
Rávezetlek:
A csontos karaj csontja az melyik (tő)csontja a sertésnek?
Azért, mert "régen" (?) (15-20 évvel ezelőtt) a karajból készült ételeket kizárólag úgy készítették, (éttermekben) hogy a karajról csak a gerinccsontot vágták le, a bordacsontot nem.
Egy egyfajta bizonyíték volt a vendég felé, hogy valóban karaj szeletből van, és pl nem comb szeletet bundáztak be rántott húsnak, illetve szeletben sütve, párolva, az íze is jobb volt úgy, hogy csonttal együtt készült el.
Ennek évszázados hagyománya volt, amit kb a rendszerváltás, és az azzal megváltozó trend írt át, és akkoriban jött be divatba a teljesen kicsontozott karaj.
(Megjegyzem, ettől még nem hívják karajnak, a karaj az az egyben lévő hús, a szeletelt karajnak mai napig borba a neve, csak a borda csont tűnt el róla).
Az oldalast pedig az angolszász kultúrában hívják bordának, (ami mellesleg teljesen logikus) szóval ha pl egy angol ajkú országban azt olvasod az étlapon hogy "rib" ami bordát jelent, akkor ott oldalast értenek alatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!