Milyen egy jó marhapörkölt?
Apukám újévi jókívánsága az volt, hogy "legyek jobb háziasszony, tanuljak meg jól főzni".
Szó se róla, igen zokon esett, gondolom nem ok nélkül mondta. Szerintem nem vészes a főzőtudományom, de azért megkérdeztem páromat.
Szerinte biztos arra gondolt apukám, hogy nőcis kajákat csinálok, nem pedig igazi pasikajákat. Pl. marhapörkölt.
Tény, hogy nemcsak nem csinálom, de nem is nagyon eszem marhát, esetleg egy kis bélszínrolót. De ha ezen múlik, megcsinálom nekik.
Mire figyeljek a hús vásárlásánál? Milyen trükkje van a marhahúsnak? (eddig csak szárnyasokat és disznót főztem) Mi az, ami még pasis kaja? A halászlé is az? Melyiket hogyan kell "jól" készíteni?
A jó marhapörkölt ismérvei, az én olvasatomban:
Megfelelő húsból (valóban a nyak , a lábszár a legalkalmasabb, de másból is lehet)készített, kellő puhaságúra (de nem ronggyá) főzött, karakán fűszerezésű, kicsit csípős, aranyló, sűrű szafttal rendelkező étel, amit gyönyörűen körbeölel a barnára pirított házi reszelt tarhonya köret. Ha még ecetes kisdinnye is kerül mellé, mag egy pohárka jó bor, kerek a világ!!!
A marhapörköltet dobosmester leírta, ez az én kedvenc töltött káposztám, de 2,5 helyet mehet bele 4 kg káposzta is, karácsonyra is ezt főztem, még van belőle, de csak azért, mert mást is ettünk közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!