Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen egy jó marhapörkölt?

Arimateia kérdése:

Milyen egy jó marhapörkölt?

Figyelt kérdés

Apukám újévi jókívánsága az volt, hogy "legyek jobb háziasszony, tanuljak meg jól főzni".

Szó se róla, igen zokon esett, gondolom nem ok nélkül mondta. Szerintem nem vészes a főzőtudományom, de azért megkérdeztem páromat.

Szerinte biztos arra gondolt apukám, hogy nőcis kajákat csinálok, nem pedig igazi pasikajákat. Pl. marhapörkölt.

Tény, hogy nemcsak nem csinálom, de nem is nagyon eszem marhát, esetleg egy kis bélszínrolót. De ha ezen múlik, megcsinálom nekik.

Mire figyeljek a hús vásárlásánál? Milyen trükkje van a marhahúsnak? (eddig csak szárnyasokat és disznót főztem) Mi az, ami még pasis kaja? A halászlé is az? Melyiket hogyan kell "jól" készíteni?



2014. jan. 5. 18:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A marhát tovább kell főzni, és kis köménymagőrleménnyel ízesítik (a többi pörköltet meg ugye nem), esetleg vörösborral, ízlés szerint.
2014. jan. 5. 18:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Ami nálunk pasis kaja, az a töltött káposzta, a fasírt, és bármi amiben kolbász van :)
2014. jan. 5. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

A jó hús titka, pl marhalábszár, marhanyak.Semmit sem kell trükközni vele.

Jó pörköltalapot kell készíteni, pl 1 kiló húshoz 2 közeper hagymabából, nem túl sok zsíron. a hagymát pici sóval vízzel szinte pépesre főzni fedő alatt, majd visszasütni zsírjára. egy kis lecsó is mehet bele, nem sok, kb 2 ek-nyi kész lecsó, vagy 1-1 szem paprika-paradicsom. a paradicsom a hájától megszabadítva.

a hagymás alapba forgatjuk a kockázott húst és fehéredésig kevergetjük, majd fedő alatt hagyjuk kiengedni a saját levét.

ha ezt elfőtte, jó esetben egy kis csontlével, ennek hiányában kevés vízzel engedjük fel, de csak annyira, amennyi ellepi.

Jóféle piros fűszerpaprika kell bele, egy kis őröltkömény, és persze a só.

rövid lével kell folyamatosan főzni sokáig. a levet mindig pótolni kell.2-3 óra is lehet egy jó marhapörkölt főzési ideje.

Amikor vajpuha a hús, a szaft szósz szerűen vonja be, akkor késznek mondhatjuk.

Az én "trükköm", bár sokan lehet, hogy kiakadnak, de ennyi mennyiséghez 2 szem mokkacukrot is teszek.

rendkívül harmonikus, bársonyos ízt ad a pörköltnek, anélkül, hogy édes lenne.

nokedli, tarhonya, sós vízben főtt krumpli, de még krumplifánk is lehet a körete.

Sokan vörösbort is tesznek bele a végén, ez persze ízlés, szokás dolga.

2014. jan. 5. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:

És melyik részét vegyem a marhának?

Eleve nem szeretem a kövéret, disznóból is leginkább karaj, comb, a tarját is jól átsütöm.

2014. jan. 5. 18:20
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk a marhapörkölt bográcsos kaja, vörösborral, jól fűszerezve, sűrű zafttal, szabad tűzön készül. Ja, és ezeket a kajákat igazán jól a férfiak tudják elkészíteni.

Nálunk a slambucot is ők forgatják meg 32szer:)

2014. jan. 5. 18:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a jó marhapörkölt marhanyakból ,marha lábszárból ,és marha farokból készül vegyesen.

az alapja jó pörkölt alap ,jó sok hagymával , paradicsommal paprikával . Szeretem ha jó szaftos.

Tarhonyával szeretem ,és jó kis házi csipös savanyú paprikával.

Nem szeretem ,ha bor van marhapörköltbe ,de persze úgy is finom.

Pasis kaja .

Steak

pacal

töltött káposzta

bab leves

disznó toros

2014. jan. 5. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
31%
A marha nem kövér, inas. Teljesen más az állaga és az íze, mint a zsíros sertéshúsnak.
2014. jan. 5. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:

Töltött káposztát szoktam csinálni, de szabolcsi vagyok, így én a paradicsomos változatot készítem.

Milyen a jó savanyú káposztás változat?

2014. jan. 5. 18:29
 9/13 A kérdező kommentje:

Pacallal még sosem dolgoztam, bevallom, undorodom is tőle.

Lehet úgy jó kaját főzni, hogy te nem szereted, nem eszel belőle?

2014. jan. 5. 18:30
 10/13 A kérdező kommentje:
A csontos pörkölteket (pl. kecskéből) hogy csináljátok, hogy utána ne kelljen a csontszilánkokat vadászni? Mert ha finom puhára sütöm/főzöm a húst, akkor elválik a csonttól, és vadászni kell.
2014. jan. 5. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!