Milyen egy jó marhapörkölt?
Apukám újévi jókívánsága az volt, hogy "legyek jobb háziasszony, tanuljak meg jól főzni".
Szó se róla, igen zokon esett, gondolom nem ok nélkül mondta. Szerintem nem vészes a főzőtudományom, de azért megkérdeztem páromat.
Szerinte biztos arra gondolt apukám, hogy nőcis kajákat csinálok, nem pedig igazi pasikajákat. Pl. marhapörkölt.
Tény, hogy nemcsak nem csinálom, de nem is nagyon eszem marhát, esetleg egy kis bélszínrolót. De ha ezen múlik, megcsinálom nekik.
Mire figyeljek a hús vásárlásánál? Milyen trükkje van a marhahúsnak? (eddig csak szárnyasokat és disznót főztem) Mi az, ami még pasis kaja? A halászlé is az? Melyiket hogyan kell "jól" készíteni?
A jó hús titka, pl marhalábszár, marhanyak.Semmit sem kell trükközni vele.
Jó pörköltalapot kell készíteni, pl 1 kiló húshoz 2 közeper hagymabából, nem túl sok zsíron. a hagymát pici sóval vízzel szinte pépesre főzni fedő alatt, majd visszasütni zsírjára. egy kis lecsó is mehet bele, nem sok, kb 2 ek-nyi kész lecsó, vagy 1-1 szem paprika-paradicsom. a paradicsom a hájától megszabadítva.
a hagymás alapba forgatjuk a kockázott húst és fehéredésig kevergetjük, majd fedő alatt hagyjuk kiengedni a saját levét.
ha ezt elfőtte, jó esetben egy kis csontlével, ennek hiányában kevés vízzel engedjük fel, de csak annyira, amennyi ellepi.
Jóféle piros fűszerpaprika kell bele, egy kis őröltkömény, és persze a só.
rövid lével kell folyamatosan főzni sokáig. a levet mindig pótolni kell.2-3 óra is lehet egy jó marhapörkölt főzési ideje.
Amikor vajpuha a hús, a szaft szósz szerűen vonja be, akkor késznek mondhatjuk.
Az én "trükköm", bár sokan lehet, hogy kiakadnak, de ennyi mennyiséghez 2 szem mokkacukrot is teszek.
rendkívül harmonikus, bársonyos ízt ad a pörköltnek, anélkül, hogy édes lenne.
nokedli, tarhonya, sós vízben főtt krumpli, de még krumplifánk is lehet a körete.
Sokan vörösbort is tesznek bele a végén, ez persze ízlés, szokás dolga.
És melyik részét vegyem a marhának?
Eleve nem szeretem a kövéret, disznóból is leginkább karaj, comb, a tarját is jól átsütöm.
Nálunk a marhapörkölt bográcsos kaja, vörösborral, jól fűszerezve, sűrű zafttal, szabad tűzön készül. Ja, és ezeket a kajákat igazán jól a férfiak tudják elkészíteni.
Nálunk a slambucot is ők forgatják meg 32szer:)
Nekem a jó marhapörkölt marhanyakból ,marha lábszárból ,és marha farokból készül vegyesen.
az alapja jó pörkölt alap ,jó sok hagymával , paradicsommal paprikával . Szeretem ha jó szaftos.
Tarhonyával szeretem ,és jó kis házi csipös savanyú paprikával.
Nem szeretem ,ha bor van marhapörköltbe ,de persze úgy is finom.
Pasis kaja .
Steak
pacal
töltött káposzta
bab leves
disznó toros
Töltött káposztát szoktam csinálni, de szabolcsi vagyok, így én a paradicsomos változatot készítem.
Milyen a jó savanyú káposztás változat?
Pacallal még sosem dolgoztam, bevallom, undorodom is tőle.
Lehet úgy jó kaját főzni, hogy te nem szereted, nem eszel belőle?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!