Feltétlenül kell leveskockát használnom? Májgombócleveshez.
A recept azt mondja hogy futtassam meg a vajon az apróra vágott hagymát és öntsem fel húsleves kockával készült lével.
Van itthon leveskocka, de feltétlenül használnom kell bele?
Van a leveshez fehér és sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, hagyma (alapnak), tészta és persze csinálok májgombócot. Van egy csomó fűszerem.
Elég ha sima vízzel felengedem a hagymát és beleteszem a zöldségeket? Kap tőlük színt a leves?
(Bocsi, kezdő vagyok :) )
Szia, én gyűlölöm a leveskockát, tele van ízfokozóval és nagyon egészségtelen. Mi már régen száműztük a háztartásból. Készíts inkább egy alaplevet, mi szoktunk előre is lefőzni és mélyhűtőbe bedobozolni pont ilyen ételekhez. Veszek a hentesnél marha, vagy sertéscsontot (nagyon olcsó), ha megkéred, el is vágják, aztán jó sok zöldséggel (sárga-, fehérrépa, zeller, krumpli, vöröshagyma, zellerszár, akár karalábé, egész bors, petrezselyem) kis lángon főzöm, só nem is feltétlenül kell bele, hiszen csak alaplének készítem, ha főzeléket öntök fel vele, vagy akár egy májgaluska levest készítek, akkor elég főzés közben sózni.
Ezerszer jobb és egészségesebb, mint a leveskocka, igazán megéri a munkát.
Én nem szoktam leveskockát, ételízesítőt használni alevesbe.
Ha húsleveset főzök kis adagokban mindig fagyasztok le belőle. Azt szoktam alaplének használni. Én zöldséggel és fűszerekkel készíteném a levest.
Azt vallom én is, hogy a leveskocka és egyéb ételízesítő a természetes alapanyagok kényszerű helyettesítője, telenyomva tartósítószerekkel, színezőkkel és ki tudja ma miféle "adalék-anyagokkal".
Ha van nyers zöldséged, márpedig van, akkor a leveskockát felejtsd el. Majd legközelebb egy db-ka húsoscsontból leves = húslé alaposan bezöldségelve = megadod az ízét, kis adagokban lefagyasztod, akár tejfölös poharakba stb. és ilyen alkalmakra előszeded.
Az alaplébe megfőzött zöldségeket, (ha más ötlet nincs) összetöröd, pici vajat megmelegítel, a turmixolt zöldséget beleforgatod: tejfölbe lisztet, azt rá a zöldségre, hideg vízzel tudod hígítani, mustár, pici cukor, bors = kész a vadasmártás, csak a főtt tészta/rizs kell hozzá!
A leveskocka (meg az ételízesítö) teljesen fölösleges, tegyél zöldségeket meg füszereket a levesbe, sokkal finomabb és mellesleg egészségesebb is lesz, mint ezekkel a müvackokkal.
(Ha a sárgarépát picit pirítod a zsiradékon, akkor nagyon szép sárga szine lesz!)
A sokfajta zöldségtől, fűszerektől és a hosszú ideig tartó főzéstől lesz íze, színe egy levesnek. Meg persze a hústól, ha olyan levesről van szó. Húslevesnél pedig egy picike kurkuma nagyon szép színt ad neki. És persze nem fél órát kell a levesfőzésre szánni, mint ahogy mostanában divatos lett.
Úgyhogy teljesen feleslegesek a leveskockák.
"Persz nem fél órát kell főzni, mint ahogy ez most divatos"...
Szóval amikor valaki kérdezte, hogy mennyi idő alatt fő meg csirke-húsleves, és írtam, hogy egy óra, másfél óra, és mindenki lehülyézett, merthogy készen van az kb. 30-40 perc alatt is!
Hát utána megnéztem, és valóban, a tacskós-csirke húsa megfő percek alatt, és ha tovább főzöd, akkor már csak "miszlik"-levesed lesz.
A finom húsleveshez kell a jó alapanyag is, önmagában még a friss zöldségek sem tudnak jó husi-levest produkálni! :))))
Persze, meg lehet csinálni fél óra alatt is, csak annak nem lesz olyan az íze, mint amikor rendesen összefőnek/kifőnek az ízek. :)
És tényleg minden alapanyag nagyon számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!