Miért lesz kráteres a kenyerem gépi sütéskor?
A köv. recept alapján sütöm 2,5 órás programmal a kenyeret: 3,5dkg élesztő, 3dl ásványvíz, 25dkg tk. tönkölyliszt, 20dkg finomliszt, 5dkg tk. rozsliszt, 2teáskanál só, 1ek. olaj
1h30percig kelesztem a tésztát, gyönyörűen megkel, viszont a gépi sütéskor kráteresen visszaesik. Mi lehet az oka? Ha a gépet csak kelesztésre használjuk, kelesztés után simán formába lehet önteni és tűzhelyben kisütni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
én rendszeresen sütök különféle pékárukat.
Dagasztógéppel készítem a tésztát, és simán sütőben sütöm őket.
sokkal egyszerűbb így, mint ezekkel a kenyérsütő gépekkel vacakolni.
Arról nem is beszélve, hogy azzal nem tudsz kiflit, vagy bagelt sütni...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kedves 2.!
Én is úgy szeretnék ilyesmiket sütni, de még nem mertem rászánni magam, mert félek, hogy nem olyan egyszerű. Mi a titka? Milyen gépet vegyek? Van vmi jó receptoldal ilyen otthoni sütögetős?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Tele az internet receptekkel. próbálkozni kell, kísérletezni. Előbb utóbb ráérzel az ízére.
bagel ügyében a legjobb recept pl ez:
Bár a tejpot helyett tejet használok, és a mennyiségek is változnak kicsit... ;-)
Dagasztógép az nehéz kérdés, de 25-30k körül azért lehet kapni használhatót.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Így elsőre 3 dolog jutott eszembe.
Az egyik, hogy szerintem sok a 3,5 dkg élesztő. Én 500gr fehér liszthez 1 dkg-ot szoktam adni. Azt beleszámítva, hogy a rozs+tönkölyliszt sokkal több vizet vesz fel, meg nehezebb is, több élesztő kell ugyan bele, da zért nem ennyivel. Én 2,5dkg-al próbálkoznék.
A második, hogy egy nagyon fontos összetevő hiányzik a receptedből, mégpedig a cukor. Ez ugyanis az élesztő tápláléka, ettől szaporodik el a kenyérben, és ettől lesz szép buborékos, magas, könnyű. 2 teáskanállal tegyél az élesztőbe, mikor felfuttatod. Tudom, hogy sok kenyérsütő gépnél azt írják, hogy nem kell felfuttatni, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha kicsit összeeresztem az élesztőt a vízzel+cukorral, sokkal jobb állagú lesz a végeredmény.
A harmadik meg az lenne, hogy ha a gépben sütöd, akkor a leghosszabb programot válaszd, mert egy kenyértészta annál jobb állagú lesz, és buborékosabb, minél többet, hosszabban dagasztod, és legalább 3 kelesztés kell neki. Ha így nézed, akkor a 2,5 óra kevés. Minimum 3,5-nek kell lennie sütéssel együtt.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Én csak sima fehér kenyeret sütök gépi sütőben. Nekem is állandóan összeesett, nagy kísérlezetés árán tudok jó puha finom kenyeret sütni. (2 lapátos gépem van)
Tehát: 3,2 dl víz, 1,5 nagy mérő olaj, 0,5 nagy mérő 10% ecet, 50dkg liszt (BL55-mióta ezzel sütök normál kenyér lesz), 1,5 kismérő só 1,5 kismérő cukor és 1 kismérő száraz élesztő (Dr. Oetkert szoktam használni)
A folyékony alulra rá a többi és 3:30 progin sütni. Hozzá sem kell nyúlni, csak ha kész és kiöntöd a sütőből.
Sok sikert!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hatodiknak jó a recije, én félcsomag szárított élesztőt használok a 7g-ból.
A Gyors programot el kel felejteni, az kemény, de még is mintha sületlen lenne, hamar szárad.
Kétlapátos gépemnél, ejtés után kiveszem a lapátokat, ELIGAZÍTOM a tésztát, a rétes liszt lazít, 1/3 arány, lehet 10%-ék rostos liszt, teljes kiőrlésű, egészséges, én is letakarom az ablakot, fényes részével lefelé alufólia alulra! (ezek tapasztalatok, hátha erre téved valaki)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!