Miért lesz kráteres a kenyerem gépi sütéskor?
A köv. recept alapján sütöm 2,5 órás programmal a kenyeret: 3,5dkg élesztő, 3dl ásványvíz, 25dkg tk. tönkölyliszt, 20dkg finomliszt, 5dkg tk. rozsliszt, 2teáskanál só, 1ek. olaj
1h30percig kelesztem a tésztát, gyönyörűen megkel, viszont a gépi sütéskor kráteresen visszaesik. Mi lehet az oka? Ha a gépet csak kelesztésre használjuk, kelesztés után simán formába lehet önteni és tűzhelyben kisütni?
én rendszeresen sütök különféle pékárukat.
Dagasztógéppel készítem a tésztát, és simán sütőben sütöm őket.
sokkal egyszerűbb így, mint ezekkel a kenyérsütő gépekkel vacakolni.
Arról nem is beszélve, hogy azzal nem tudsz kiflit, vagy bagelt sütni...
Kedves 2.!
Én is úgy szeretnék ilyesmiket sütni, de még nem mertem rászánni magam, mert félek, hogy nem olyan egyszerű. Mi a titka? Milyen gépet vegyek? Van vmi jó receptoldal ilyen otthoni sütögetős?
Tele az internet receptekkel. próbálkozni kell, kísérletezni. Előbb utóbb ráérzel az ízére.
bagel ügyében a legjobb recept pl ez:
Bár a tejpot helyett tejet használok, és a mennyiségek is változnak kicsit... ;-)
Dagasztógép az nehéz kérdés, de 25-30k körül azért lehet kapni használhatót.
Így elsőre 3 dolog jutott eszembe.
Az egyik, hogy szerintem sok a 3,5 dkg élesztő. Én 500gr fehér liszthez 1 dkg-ot szoktam adni. Azt beleszámítva, hogy a rozs+tönkölyliszt sokkal több vizet vesz fel, meg nehezebb is, több élesztő kell ugyan bele, da zért nem ennyivel. Én 2,5dkg-al próbálkoznék.
A második, hogy egy nagyon fontos összetevő hiányzik a receptedből, mégpedig a cukor. Ez ugyanis az élesztő tápláléka, ettől szaporodik el a kenyérben, és ettől lesz szép buborékos, magas, könnyű. 2 teáskanállal tegyél az élesztőbe, mikor felfuttatod. Tudom, hogy sok kenyérsütő gépnél azt írják, hogy nem kell felfuttatni, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha kicsit összeeresztem az élesztőt a vízzel+cukorral, sokkal jobb állagú lesz a végeredmény.
A harmadik meg az lenne, hogy ha a gépben sütöd, akkor a leghosszabb programot válaszd, mert egy kenyértészta annál jobb állagú lesz, és buborékosabb, minél többet, hosszabban dagasztod, és legalább 3 kelesztés kell neki. Ha így nézed, akkor a 2,5 óra kevés. Minimum 3,5-nek kell lennie sütéssel együtt.
Én csak sima fehér kenyeret sütök gépi sütőben. Nekem is állandóan összeesett, nagy kísérlezetés árán tudok jó puha finom kenyeret sütni. (2 lapátos gépem van)
Tehát: 3,2 dl víz, 1,5 nagy mérő olaj, 0,5 nagy mérő 10% ecet, 50dkg liszt (BL55-mióta ezzel sütök normál kenyér lesz), 1,5 kismérő só 1,5 kismérő cukor és 1 kismérő száraz élesztő (Dr. Oetkert szoktam használni)
A folyékony alulra rá a többi és 3:30 progin sütni. Hozzá sem kell nyúlni, csak ha kész és kiöntöd a sütőből.
Sok sikert!
Hatodiknak jó a recije, én félcsomag szárított élesztőt használok a 7g-ból.
A Gyors programot el kel felejteni, az kemény, de még is mintha sületlen lenne, hamar szárad.
Kétlapátos gépemnél, ejtés után kiveszem a lapátokat, ELIGAZÍTOM a tésztát, a rétes liszt lazít, 1/3 arány, lehet 10%-ék rostos liszt, teljes kiőrlésű, egészséges, én is letakarom az ablakot, fényes részével lefelé alufólia alulra! (ezek tapasztalatok, hátha erre téved valaki)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!