Ti hogyan csináljátok a babfőzeléket?
Zöldbab, vagy szárazbab?
A fél kg zöldbab kb. 3 tányér főzelék
Fél kg szárazbab, kb. 5 főnek is elég, mivel 2-3x-osára dagad!
A lényeget kihagytam a bablevesből!!!!!
3 szál sárga, 1 fehér répa és egy fél kisebb zeller is kell bele, ezt akkor add hozzá összeaprítva, amikor a leves már forr.
Rántáshoz simalisztet tegyél. 2-3 ek olajhoz adj egy púpos kanálnyi lisztet, ha túl sűrű, akkor tehetsz hozzá még kis olajat, a rántás közepesen híg legyen, hogy még a fokhagyma és a pirospaprika is elférjen benne csomósodás nélkül. A rántást készítsd el előbb, hogy kihűljön, majd előszőr kevés forró levessel kavard simára, és úgy add folytonos kevergetés mellett a leveshez, utána jöhet bele a csipetke.
1 tojáshoz annyi lisztet adj, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapj, ezt kell a levesbe csipegetni és kb 10 percig főzni még.
Bocsánat!!!!! A bablevesbe kell zöldség. :-DDDD
Nem tudom miért hittem, hogy bableves, mikor ott van, hogy főzelék.
Akkor rántsd be, ha már a víz nagyrésze lefőtt, nehogy híg maradjon, persze vízzel lehet higítani, ha túl sűrű lesz.
Ha főzeléket készítek, akkor én a babbal együtt csak kevéske apróra vágott vöröshagymát, 1-2 girizd fokhagymát és babérlevelet teszek a vízbe a són kívül. Tehát főzelékbe zöldséget nem rakok, azt csak a levesbe. (És csipetkét is csak a levesbe szoktunk főzni, babfőzelékbe nem!)
Ha a bab megfőtt, akkor kevés zsíron (kb. fél fakanálnyi zsírba kb. háromnegyed, vagy szűk fakanálnyi finom liszttel) készítem a rántást.
Mi a száraz babfőzeléknél törtpaprikát nem használunk, csak a leveshez!
Ha főzeléket akarsz, akkor a rántást ne süsd túl, maradjon a színe világos-barna, inkább mint a haloványra sütött zsemle, először kevés vízzel (kizárólag csak hidegvizet használj) engedd fel, majd ha azt már símára kavartad, még egy kicsit ráöntve, az egészet bele a babba, és hadd forrjon fel.
(Leveshez a rántást süsd egy kicsit jobban, mint a szépen megsütött zsömle, aranybarnára,) = ha a lisztet jobban megsütöd, a benne levő sikértartalmat is jobban átsütöd, kevésbé fog sűríteni = leveshez jobb.
Ha a lisztet kevésbé sütöd meg, a benne levő sikértartalom jobban megtartja eredeti állapotát, ezért jobban sűrűsít, akkor lesz a főzelék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!