Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ti hogyan csináljátok a...

Ti hogyan csináljátok a babfőzeléket?

Figyelt kérdés
Most csinálok először,várom az ötleteket :) Fél kiló babból csinálok.
2013. okt. 24. 11:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Előző este beáztatom a babot, másnap leöntöm róla a vizet és jól átmosom, majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje és még öntök hozzá 1 bögrényit, adok hozzá 1 apróra vágott vöröshagymát, teszek bele kolbász, szalonnát, szalonnabőrt, ha van, akkor füstölt sonkát, 1 db zöldpaprikát és fél paradicsomot. Általában 1 óra alatt puhára fő, ilyenkor sózom és berántom. Rántás zsírban, vagy olajban szép barnára pirítok lisztet és teszek bele 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát, 1 kk őrölt pirospaprikát.
2013. okt. 24. 12:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:

Zöldbab, vagy szárazbab?

A fél kg zöldbab kb. 3 tányér főzelék

Fél kg szárazbab, kb. 5 főnek is elég, mivel 2-3x-osára dagad!

2013. okt. 24. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
Szárazbab . És a rántáshoz milyen liszt kell ? (rétes,vagy finom ) ? És mennyi kanál lisztet tegyek majd bele ?
2013. okt. 24. 12:18
 4/11 anonim ***** válasza:

A lényeget kihagytam a bablevesből!!!!!

3 szál sárga, 1 fehér répa és egy fél kisebb zeller is kell bele, ezt akkor add hozzá összeaprítva, amikor a leves már forr.


Rántáshoz simalisztet tegyél. 2-3 ek olajhoz adj egy púpos kanálnyi lisztet, ha túl sűrű, akkor tehetsz hozzá még kis olajat, a rántás közepesen híg legyen, hogy még a fokhagyma és a pirospaprika is elférjen benne csomósodás nélkül. A rántást készítsd el előbb, hogy kihűljön, majd előszőr kevés forró levessel kavard simára, és úgy add folytonos kevergetés mellett a leveshez, utána jöhet bele a csipetke.


1 tojáshoz annyi lisztet adj, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapj, ezt kell a levesbe csipegetni és kb 10 percig főzni még.

2013. okt. 24. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
Lehet zsírral is csinálni a rántást.
2013. okt. 24. 15:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
Nem leves,hanem főzelék :D
2013. okt. 24. 15:27
 7/11 anonim ***** válasza:

Bocsánat!!!!! A bablevesbe kell zöldség. :-DDDD

Nem tudom miért hittem, hogy bableves, mikor ott van, hogy főzelék.


Akkor rántsd be, ha már a víz nagyrésze lefőtt, nehogy híg maradjon, persze vízzel lehet higítani, ha túl sűrű lesz.

2013. okt. 24. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 A kérdező kommentje:
Rendben,remélem sikerül :) Már feltettem főni a babot .
2013. okt. 24. 15:30
 9/11 anonim ***** válasza:

Ha főzeléket készítek, akkor én a babbal együtt csak kevéske apróra vágott vöröshagymát, 1-2 girizd fokhagymát és babérlevelet teszek a vízbe a són kívül. Tehát főzelékbe zöldséget nem rakok, azt csak a levesbe. (És csipetkét is csak a levesbe szoktunk főzni, babfőzelékbe nem!)


Ha a bab megfőtt, akkor kevés zsíron (kb. fél fakanálnyi zsírba kb. háromnegyed, vagy szűk fakanálnyi finom liszttel) készítem a rántást.

Mi a száraz babfőzeléknél törtpaprikát nem használunk, csak a leveshez!

Ha főzeléket akarsz, akkor a rántást ne süsd túl, maradjon a színe világos-barna, inkább mint a haloványra sütött zsemle, először kevés vízzel (kizárólag csak hidegvizet használj) engedd fel, majd ha azt már símára kavartad, még egy kicsit ráöntve, az egészet bele a babba, és hadd forrjon fel.


(Leveshez a rántást süsd egy kicsit jobban, mint a szépen megsütött zsömle, aranybarnára,) = ha a lisztet jobban megsütöd, a benne levő sikértartalmat is jobban átsütöd, kevésbé fog sűríteni = leveshez jobb.

Ha a lisztet kevésbé sütöd meg, a benne levő sikértartalom jobban megtartja eredeti állapotát, ezért jobban sűrűsít, akkor lesz a főzelék.

2013. okt. 24. 15:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszike :)
2013. okt. 24. 16:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!