Hogyan szoktatok az étkezésen spórolni?
Úgy hogy én már nem is merek enni, inkább a lányomnak veszem meg amit enni szeretne.
Sajnos az árak folyamatosan emelkednek, de a fizetés nem igazán.
Általában úgy spórolok, hogy 2-3 napra főzök,így szinte mindennap van hús az asztalon.
Itthon főzök, a húst gyakran helyettesítem pl virslivel (Aldiban elég finom és nagy hústartalmút lehet olcsón kapni, 500 körül van két csomag, 4-5 étkezésre elég), keresem az akciókat, azok alapján tervezem meg a következő heti kaját. Zöldséget leginkább piacról veszek ha ott olcsóbb (hagyma kivételével általában olcsóbb). Felvágottakat szintén a piacon lévő hentesnél veszem, mert mindig van valami akciója.
Egyébként meg laktatósabb kajákat főzök és a köret dominál. Gyakori menü a köret (krumpli, tészta, rizs) valami szószos (paradicsomos vagy tejszínes/tejfölös alap) dologgal. Főzelék csak azért nincs, mert barátom utálja, de lassan rá fogom venni, hogy azt is érdemes lenne enni :)
Megtervezem egy hétre előre a menüt. Csak magamra főzök, de heti 15-20 euróból kihozom (5-6ezer forint9. Vasárnap megnézem mik az akciós termékek a közeli boltokban, aztán rászánok 10-15 percet hogy összeállítsak valamit ezekből. És a maradékokat is felhasználom. Például.
Akciós az egész csirke (9 euró két darab, tehát 2700 forint körül két csirke). Combját, melle húsát leszedem, kifilézem, estére meg is van a sült hús, rizzsel.
Másnap a csontokból, farhátból és szárnyából húsleves, krumplival. Illetve előző napi sült hús.
Estére pedig lecsipkedem a főtt húst a csontokról, illetve a krumplit felkockázom, és megpirítom vajban a hússal együtt, kevés fűszerrel.
Ugyanezt eljátszom egy másik hétvégén a másik csirkével (ugye kettőt vettem)..
Vagy.. Veszek paradicsomlevet, amiből paradicsomkrémlevest csinálok egyik nap, másiknap főzök hozzá krumplit, illetve lecsókolbászt..
Ki lehet ügyeskedni..: )
1. Nem megyünk éhesen bevásárolni (mert akkor kétszer annyi finomság kerül a kosárba, mint ami valóban kéne)
2. AMint elfogy valami otthon, felírjuk egy listára. Így nincs az, hogy a boltban állunk és nézelődünk hogy ez is, az is jól jönne, aztán kiderül hogy még van.
3. Nagyjából kigondolunk 2-3-4 ételt, amit főzni fogunk a héten, és ahhoz vesszük meg a hozzávalókat.
4. A lidl-ben vásárolunk, mert itt németországban ez az egyik legolcsóbb. Az edeka, real, és hasonló áruházak között olyan durva árkülönbségek vannak, hogy akár a duplája is lehet a számla a végén. (pl.: lidl, egy fej saláta 60cent, edeka: 1 euró 10 cent, azaz 110 ft-al drágább kb.). Itt kint nagyon jól meg kell nézni az árakat, mert sokszor csak "á, 30-40-50 cent" és eszébe sem jut az embernek, hogy az 100-150 ft, ha nem figyel oda.
5. Van egy kis kertünk, termesztünk magunknak zöldségeket, plusz az anyósoméktól is gyakran kapunk, nekik nagyobb a kert, szinte mindig van felesleg.
6. Igyekszünk annyit főzni, amennyit meg is eszünk, és mindenből annyit venni, amennyit megeszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!