Min lehet sporolni az étkezésben és hogyan? Azok akik tudnak kb mennyit spórolnak havi színten?
Én is pénteken csinálok egy hétre előre "nagybevásárlást". Akkor úgy vásárolok, hogy előtte eldöntöttem, vasárnap mi lesz az ebéd, és ami kell hozzá. Persze akkor már azt is tudom, hogy az esetleges maradékokból a következő napokon milyen kaját variálok. Pl. a vasárnapi pörihoz készített nokedli maradékból lesz tojásos nokedli, vagy a pici pörkölt-maradékból jó sok gulyásleves :))), ahhoz már akár egy adag palacsinta, vagy éppen krumplis-tészta is jó.
Én is szeretem az ilyen "maradék-rakottnak" nevezett dolgokat, amiket összerakok (akár főtt krumpli, akár főtt tészta, rizs, egy kis pörköltmaradékkal, vagy éppen karikára szelt virslivel), tejföllel be a sütőbe (mikróba), ezek ismét csak kiadnak általában 2 napra való kaját.
Amióta odafigyelek, hogy akár a fizetés (nyugdíj) hetében is legyen vékonyabb kaja is pl. paprikás krumpli, vagy valami főzelék akár tükörtojással stb. Akkor a hó végén is marad viszonylag normális kajára való is.
Ha a költőpénzedet úgy osztod, hogy egy hétre ennyi, és pénteken bevásárolsz, hétközben pedig már csak kenyér-tej kell, könnyebb beosztani, mintha egyben van az egész havi pénzed. És a húsféleséget is csak arra az 1-2 napra (evésre) valót veszem meg belőle.
Ha valami akciós húsba futok bele, akkor abból veszek többet, persze azt is tudom, hogy hány főzésre való, tehát hány hét keretéből költöttem.
Például lehet spórolni, hogy sok mindent magad készítesz (házi joghurt, házi túró, tészta levesbe, lasagne-hoz).
Heti vagy két heti étrendet megtervezek, így nem az utolsó pillanatban kell rohanni valamiért a boltba.
Akciókat érdemes figyelni, akkor több húst venni, elrakni a fagyasztóba.
Minél kevesebb ételt kell kidobni, a legdrágább étel a kidobott étel :(.
Minden héten van húsmentes nap nálunk, egyrészt túl sok lenne a húsból, másrészt kicsit a szervezetünknek is jót tesz. Főzelékek is sűrűn vannak, egészséges és tényleg egy finom feltéttel (akár hús, akár más) tápláló.
Felvágottakat, szalámikat ritkán veszünk, inkább utazáskor, egyébként pástétomféléket készítek többnyire, de van édes nap, akkor lekvárokat eszünk.
Idényzöldségeket és gyümölcsöket érdemes venni, olcsóbb és talán kevésbé van tele mindenféle vegyszerrel.
Havonta így kb. 30-40 megy el ételre (két felnőtt két gyerek).
(Ami nem teljesen étkezés, hogy havi 4-6 kg méz elfogy. Igen, drága, bár piacon termelőtől vesszük, de nem voltunk betegek idén, pedig járunk közösségekbe. Nekünk bőségesen megéri, hogy megveszünk ennyi mézet, de nem kell végigetetni a családot antibiotikummal, aztán probiotikummal, táppénz, betegszabi stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!