Miért nem válik el a tészta az edény falától?
Sziasztok! Házi kiflik és zsemlét szoktam néha itthon készíteni, de sosem lesznek olyanok, amilyet szeretnék.
Több receptet kipróbáltam már, de nekem sohasem válik el a tészta az edény falától. Mindig összerakom a receptben leírt mennyiségeket, mindig többször ránézek, h pont annyit mértem-e ki, mint a receptben, de utána hiába dagasztom, gyúrom akár fél órán át, akkor is ragacsos marad a tészta és nem válik el az edény falától. Mindig kell hozzá tennem még plusz lisztet, hogy elváljon, de akkor meg túl tömörek lesznek a kiflijeim.
Milyen lisztet használtok? Melyik a legjobb kiflihez?
Mit szúrok el? Miért nem műxik nálam egyik recept sem? :(
Hát én teljes kiőrlésűből csinálom, ott nincs probléma, de nem is válik el az edény falától. Inkább kelt tészták esetén írják azt, de nekem akkor sikerül a kelt tésztám igazán finomra, ha előbb a folyékony hozzávalót rakom bele, majd a szárazat, és fakanállal verem hólyagosra.
Amúgy minden liszt máshogy veszi fel a folyékony összetevőket, ezért fordulhat elő, hogy a tiéd ragacsos lesz, másé pedig nem. Ha hozzáadsz lisztet, inkább keveset, fokozatosan adagolva adj hozzá.
Nagyon köszi a válaszokat.
Ha a kiflinél nem olyan fontos ez az "elválás" :), akkor jó. Néhány receptbe beleírják, néhányba nem.
Az összetevőkkel kapcsolatos sorrendet megjegyzem. Köszönöm!
Egy mérleget meg be fogok szerezni, mert én mindig mérőpohárral vacakolok.
Pl a gyúrás/dagasztás technikája is lehet hibás...
Mondjuk egy kelt tésztánál jó, ha levegősre gyúrod. Azaz nem csak nyomkodod, püfölöd, hanem inkább bele-bele kapsz a z ujjaiddal vagy fakanállal, és levegőt juttatsz bele. És ha sokáig csinálja az ember, akkor elválik az a legtöbb részen!
Én sosem nézem miféle liszt, egyszerű búzaliszt és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!