Bevált somlói recept, ami "charlotte tortanak" is megcsinálhato?
Ugy csináld meg ,hogy a különbözö piskoták adják meg a sharlott formáját ,de mind 3 féle piskotát tekerd fel barack lekvárral . Majd szeleteld fel és felváltva rakd a folpakkal kibélelt formába : A piskotákat amikor feltekered hagy ki 1cm csikot szabadon ezt vágd le : Ezekel a piskóta darabokkal kitudod tölteni azt részt a formába ahol annyira nem ér össze a piskota .A vaniliás krémet és csoki öntetet tejszinhabot ,rétegezve rakd a formába :A mazsolával és ,dióval . Ahoz ,hogy szép legyen az egész az aljára illetve majd most még a tetejére süs 1 kerek sima piskota lapot . Ahoz ,hogy szépen össze álljon és egybe maradjon ,valamilyen nyomatékot tegyél rá ,estleg egy tányért és erre valami nehezéket : 4-5 óra alatt jól össze áll :: Amikor kiboritod akkor locsold meg a csoki mázzal ,igy mutatos lesz :
Karácsonyra csináltam ,de csak egy színű piskótábol : Azóta már megcsináltam 3 színüböl is sokkal szebb és finomabb lett és szebb : de arról noncs képem : csak a karácsonyiról : [link]
Nekem ez a recept vált be.. Lehet ,hogy neked több piskotára lesz szükséged.
Piskóta: - 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál porcukor
- 6 tojás
- 10 dekagramm darált dió
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1 mokkáskanál sütőpor
A vaníliakrémhez:
- 3 deciliter tej
- 3 darab tojássárgája
- 8 dekagramm porcukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 teáskanál étkezési keményítő
A csokiöntethez:
- 20 dekagramm jó minőségű étcsokoládé
- 1,5 deciliter tejszín
- 3 dekagramm vaj
- 2 evőkanál rum
A rumos öntethez:
-2 evőkanál rum
- 1,5 deciliter víz
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 10 dekagramm cukor
Ezen kívül:
- 1 jó nagy marék mazsola
- 2 deciliter rum
- 10 dekagramm darált dió
- 3 deciliter tejszínből vert hab
- 1-2 teáskanál kakaópor a díszítéshez
Elkészítése:
Először készítsd el a piskótát. A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá apránként a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül a külön tálban kemény habbá vert tojásfehérjét fakanállal, laza mozdulatokkal keverd hozzá. A masszát oszd három részre. Az egyikbe a kakaóport keverd, a másikba a darált diót, a harmadik maradjon natúr. A háromféle tésztát külön-külön süsd meg. Gyorsan, körülbelül 10-12 perc alatt megsülnek.
Állítsd össze a krémeket is. A vaníliakrémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával jól keverd ki, majd apránként öntsd hozzá a tejet, vízgőz felett főzd krémsűrűségűre, és tedd bele az étkezési keményítőt. A csokiöntethez törd darabokra az étcsokoládét, öntsd hozzá a tejszínt és a rumot, majd vízgőz felett olvaszd fel. A rumos öntethez a vízben körülbelül 10 percig főzd a cukrot, ha már sűrűsödik, vedd le a tűzről, és add hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot. A mazsolát áztasd be a rumba.
A megsült piskótalapokat törd kisebb darabokra, és keverd össze. Egy tálba először egy réteg piskótát tegyél, locsolj rá rumos öntetet, szórd rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyél rá a vaníliakrémből. Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A teteje piskóta legyen. Erre szórj kakaóport, tegyél rá tejszínhabot, és alaposan locsold meg a csokiöntettel
Szerintem is, csak pudingos kötőanyag, és a félgömb alakú, vizes folpackkal kibélet forma a megoldás.
Biztosan sikerülni fog, emiatt ne aggódj.
Olvasgatam itt a válaszokat . Amit a 2 es válaszoló irt nekem az tetszik már mint a formázás része :de nekem a recept kicsit bonyulult : ettöl függetlenül lehet ,hogy pont ezért jó : Ti mit gondoltok róla ??
Elnézést ,de nem bántásbol kérdezem a többieket ,csak kezdő vagyok ,de érdellődő ,és tanulni akaró próbálkozó szellemü vagyok..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!