Bográcsgulyást mennyire kell keverni h ne süljön oda?
Olvastuk egy receptben, amiben azt írja, nem szabad még véletlenül sem keverni, hanem rázogatni.. na most hogy is értik ezt?? egyáltalán mi a garancia h nem ég oda így?
ebben a receptben marhahússal és burgonyával írják, de mi disznóhúst is akarunk bele, fele fele arányban.
A marhahús és a disznóhús főzési ideje nem egyforma.
A rázogatás azt jelenti, hogy jobbra-balra forgatják a bográcsot. Csak akkor sül le, ha nincs rajta elég lé.
A rázogatás talán félreérthető, mert nem fel-le irányuló mozgásról van szó, hanem oldalra ide-oda megmozgatod néha. leégni akkor ég le, ha túl nagy a tűz. Erős tűre csak az első percekben van szükség, de a továbbiakban már csak csendesen rotyogjon saját levében.
Ha keveritek húsokat, a ti dolgotok, én úgy nem szeretem (na ez meg az enyém). Ebben az esetben a gyesznó szegény csak akkor kerüljön bele, amikor a marha kezd puhulni.
Könnyű elrontani, mert hát melyik ez a pillanat? A marhahúsok sem mindig egyformán puhulnak, a sertés sem. Mit csinálsz akkor ha a marha már pépes, a másik meg még mindig kemény? Vagy fordítva.
Akármit is főzöl bográcsban, valóban nem kavargatjuk, hanem rágozatásnak mondjuk, de ahogy írják, inkább vízszintben forgatjuk, hirtelen mozdulattal. Ha megnézed, látni fogod, hogy ez esetben a bográcsban levő kaja körbe-fordul.
Egyébként pedig:
- azért szokták a bográcsot főzés előtt alaposan hideg zsírral kikenni körben, minden oldalát, hogy ami husi érintkezik a felmelegedő bográccsal ne ragadjon oda
- azért szokták alulra a csontos husit vagy a csontokat rakni, hogy valóban ne ragadjon, ne égjen oda az aljára.
Szóval én se keverném a különböző fajta húsokat, szinte kizárt úgy eltalálni, hogy egyszerre főjjön meg benne mindkét fajta. Márpedig ez esetben tönkrement nemcsak kaja, hanem a társaság hangulata, és azzal együtt minden!
Egyetértek az előttem szólókkal.
Vegyes húsból gulyást főzni, egyrészt a főzés magas iskolája, másrészt akkor is hazárdjáték.)
Javaslatom:
Csináljátok tiszta marhanyakból, lábszárból, esetleg vastag
lapockából. Az, hogy kevergeted, vagy rázogatod, csak feeling, a végeredmény szempontjából nincs jelentősége.
A rázogatós módszer szintén feltételez egyfajta gyakorlatot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!