Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítitek el a mángoldot?

Hogyan készítitek el a mángoldot?

Figyelt kérdés
2009. szept. 17. 13:32
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

A mangold ősalakja a Földközi-tenger keleti területein él, de kisebb mennyiségben a Keleti-tenger nyugati részein is megtalálható. Vad alakja Indiában szintén őshonos. A régi görögök és rómaiak a sárgarépával együtt már ismerték a levélmangold-változatot, és termesztették is. A mangold előbb volt kultúrnövény, mint a takarmány- vagy a cukorrépa. Ma nem nagy területen, elsősorban Nyugat-Európában fogyasztják.

Érdekesség

A mangold egyike azon növényeknek melyek növekedésük során rengeteg, akár napi két dl vizet is felvesznek.

Jellemzés

Megjelenésében hasonlít a kínai kelhez, bár szára jóval hosszabb és színe is sötétebb. Ízét sokan a parajéhoz hasonlítják, de annál jóval erősebb, intenzívebb.

Fajtái

Két alapfajtáját különböztetjük meg egyik a zöld, másik a rubin, vagy rebarbaramangold, melyet gyakran, bár ízük megegyezik, dísznövényként termesztenek.

Energitartalom

19 kcal, 81 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?

A levelek élénk zöldek, hibátlanok, egyenesek, szakadásoktól mentesek, a szárak fehérek, épek legyenek. Az egész zöldség állaga pedig kemény, ropogós, már látványra is friss.

Eltarthatóság, tárolás

Bár hűtőszekrényünkben néhány napig minden gond nélkül eláll, amilyen gyorsan csak tehetjük használjuk fel, mert ha megfonnyad egyrészt teljesen élvezhetetlenné válik, másrészt C-vitamin-tartalmát is hamar elveszíti.

Előkészítés

A mangold előkészítésekor először levelire szedjük a zöldséget, alaposan megmossuk, majd egy éles késsel kivágjuk a levelek fehér főerét. (Nem, mert ezekre ne lenne szükségünk, - vannak akik a mangoldnak csak ezen részét kedvelik, és a levelet magát eldobják - hanem mert ezek sokkal hosszabb idő alatt puhulnak meg, mint maga a levél. Ezután daraboljuk szükséges méretűre a zöldség különböző részeit.

Elkészítés, felhasználás

Igen sokféleképpen készíthetjük el a mangoldot is - párolva, főzve, sütve vagy akár töltve. Egyes nemzetek, mint a francia is, még desszertek készítéséhez is szívesen használják.

Vitaminok, ásványok

Érdekes módon a mangold beltartalmi jellemzői is meglehetősen hasonlítanak a parajéhoz. Igen gazdag fehérjében, foszforban, káliumban, kalciumban, magnéziumban. Vitamintartalma a salátafélék között magasnak mondható, ezek szerint található benne B1, B2 és C-vitamin is.

2009. szept. 17. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!