Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől törik, morzsálódik a...

Mitől törik, morzsálódik a beiglim, ti milyen tésztából készítitek? Vagy a töltelék miatt?

Figyelt kérdés
Próbáltam többfajta receptet is, de nincs változás. És nem is mindig reped ki, akkor is ugyanez a helyzet. Mit ronthatok el?
2011. nov. 2. 15:16
 1/7 anonim ***** válasza:
Semmit nem rontasz el. Ha kireped akkor sem történik semmi . Kicsit több zsiradékot tegyél bele a tésztába mint ami receptben van. és hagyd a tésztát pár óráig piheni a hütöben..
2011. nov. 2. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

Az igazi beiglitészta (kelt-omlós) repedős fajta.

Próbálj meg lehetőleg hidegen dolgozni vele, hogy a benne lévő zsiradék (vaj) ne olvadjon meg sütés előtt. Ha kell, összedolgozás közben rakd vissza a hűtőbe egy félórára.

És bőven kend meg tojással sütés előtt.

2011. nov. 2. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Sütöttem már margarinnal, zsírral-margarinnal, csak zsírral is. Élesztős kelt tésztát csinálok, szépen meg is kel mindig. Mindig egy napot hűtőben tartom (este gyúrom, másnap este sütöm). Kétszer kenem át tojással, először sárgájával, ha az megszárad rajta, akkor mehet a fehérje, ha az is megszárad, megy az előmelegített sütőbe. Szóval kinézetre jól néz ki egyben, csak ne kellene felszelni. A szelet már a tálról a kistányérra rakásnál szétesik. Ha melegen szelem már akkor morzsás, ha hideg akkor is.
2011. nov. 2. 16:06
 4/7 pbalage ***** válasza:

Próbáld ki ezt a receptet:

1 kg liszt

40 dkg zsiradék

10 dkg porcukor

3 tojás sárgája

3 dl hideg tej

2 dkg élesztő (csak el kell morzsolni a tejben)

van.cuk.,cit.héj

1 csipet só


A lisztet a zsiradékkal morzsold el és gyúrd hozzá a többi összetevőt gyors mozdulatokkal, nehogy leégjen a tészta.

Én margarint ajánlok hozzá, attól lesz jó ízű, zsírral és vajjal más.

2011. nov. 2. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Kérdésem még az utolsó (receptet is író) válaszolóhoz: 1 kg lisztből hány gáztepsinyi rúd jön ki?

2011. nov. 3. 19:52
 6/7 pbalage ***** válasza:
5-6 rúd mindenképpen kijön belőle, de ez függ attól is, hogy milyen vékonyra nyújtod a tésztát, stb..
2011. nov. 4. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
Nekem soha nem törik, finom puha a bejglim. Így készítem:50 dkg finomlisztet, 25 dkg margarinnal elmorzsolok, belekeverek egy csipet sót. 1 dl langyos!!! tejben 2 dkg élesztőt pici cukorral felfuttatok. A lisztre, rakok 1 ek tejfölt, 1 egész tojást és egy sárgáját, valamint 5 dkg (nem több) porcukrot és összegyúrom az élesztős tejjel az egészet. 40 percet "kelesztem", nagyon nem fog megkelni, mert rétestészta keménységű a tészta. 4 részre osztom a tésztát, kb. 4 mm vastagra nyújtom betöltöm a mákos és/vagy diós töltelékkel. Megkenem tojás sárgájával és mehet a hűtőbe vagy ki a hidegre, addig amíg meg nem szárad a tojás sárgája. Ezután átkenem tojás fehérjével is, ezt is hagyom megszáradni, utána jöhet a sütés. 160-180 fokon 30 percig. Gyönyörű márványos, puha tésztát kapunk. A tölteléknél oda kell figyelni arra, hogy ne legyen túl lágy, inkább kemény legyen, mert különben reped és elfekszik a tészta. Fél kg lisztből készült tésztához 30-40 dkg mák vagy dió kell, ha diósat és mákosat is szeretnél, akkor 15-20 dkg ebből is, abból is. Sok sikert! Ja és hogy tartósabb legyen a mákot és a diót ne tejjel, hanem vízzel főzd fel, a végén mehet bele egy kis zsír vagy margarin, hogy szaftosabb legyen! Ha 2 nap alatt elfogy mehet tejjel is, de tovább a tejes töltelék szobahőmérsékleten nem bírja, megromlik. A mákba a diósba is rakok egy kis citromhéjat vagy narancshéjat, és pici fahéjat) + kis birs vagy alma lekvárt (1-2 ek) is teszek a töltelékbe, így nem hullik szeleteléskor a mák és a dió. Sok sikert, Ennek sikerülnie kell!!!
2012. dec. 11. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!