Lasagnet szeretnék készíteni a hétvégén, életemben először. Láttam csomó receptet a neten, de nem tudom eldönteni melyik az igazi. És kb mennyi pénzbe kerülne?
30 dkg lasagne
25 dkg darált marhahús (lehet sertéshús is)
25-25 dkg sajt
1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom vagy 40 dkg friss paradicsom
2 evõkanál sûrített paradicsom
2 evõkanál olaj
1 dl vörösbor
2 dl paradicsomlé
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
olasz fûszerkeverék (rozmaring, kakukkfû, oregano, bazsalikom)
só, kis cukor, frissen õrölt bors
Elkészítés:
A hagymát kis kockákra felvágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Majd együtt pároljuk a darált hússal, míg a hús aranybarna nem lesz. Hozzárakjuk a paradicsomot levével együtt és a sűrített paradicsomot, a sót, a cukrot, a fűszereket, majd lassú tűzön addig főzd, amíg a hús megpuhul a mártásban. Ha a hámozott paradicsom egészben van, akkor vágjuk kicsi darabokra. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Bekapcsoljuk a sütőt. Kiolajozzuk vékonyan egy tűzálló tálat. 5 percig főzzük a lasagnelapokat olajos forralt vízben. Kibéleljük a tálat 1-2 lasagnelappal, kevés paradicsomlevet öntsük rá, teszünk rá a húsos-paradicsomos mártásból, majd néhány vékony szelet sajtot. Most egy tésztaréteg, majd paradicsommártás következik, aztán a sajt, amíg végére nem érünk. Befedjük alufóliával, rátesszük a tetejét, berakjuk az alaposan bemelegített sütőbe. Körülbelül fél óra múlva kész. Nem kell megfőzni a tésztát, de én szeretem, ha a tészta elég puha.
WWW.FÖZÖCSKE.HU
Én tésztát a Pennybe szoktam venni, 300Ft a fél kilós, 30lap van benne az bőven elég lesz neked is, sőt még marad is. Szószt azt bolognai vagy milánói szószt szoktam csinálni, veszek a tescoban 100Ft-ért bolognai szószt és vagy gombát+soknát teszek bele, vagy darált húst. A szószon rajta van az elkészítési mód, de duplaadagot csinálj,ha 4-5emberre csinálod.
Egyébként a szósz elkészítése: olajon megpárolod a sonkát-gombát vagy a darálthúst, öntesz rá vizet+a szószport és picit még főzöd és kész is.
Tepsit kivajazod,aljába raksz 1 kis szószt,aztán tészta,aztán szósz,megint tészta(3réteg tésztát szoktam a tetejére is maradjon egy kis szósz,és rá a reszelt sajt, be a sütőbe és kb 20-25perc és kész is:)
Én ezt már kipróbáltam, és jó lett:
Lasagne
darálthús, paradicsompüré, hagyma, répa, paprika, fokhagyma, kristálycukor, olaj, ecet, paprika-őrlemény, bors, oregano, lasagne tészta, liszt, tej, tejszín, só, reszelt sajt
• A hagymákat meghámozzuk és finomra vágjuk
• A paprikát megmossuk, a magházat eltávolítjuk és finomra vágjuk
• A répákat megmossuk, meghámozzuk és finomra vágjuk
• Egy serpenyőben olajat forrósítunk
• A hagymát megpirítjuk majd
• Hozzáadjuk a répát és tovább pirítjuk
• Hozzáadjuk a paprika-őrleményt
• Ecettel és vízzel gyorsan felöntjük
• Fontos: a paprikát nem pirítsuk sokáig, különben keserű lesz!
• Hozzáadjuk a paradicsompürét és felfőzzük
• Hozzáadjuk a húst és a fűszereket (bors, oregano, cukor, só)
• Lassú tűzön hagyjuk főni
• Utoljára a paprikadarabokat és a passzírozott fokhagymát adjuk hozzá
• Még egyszer ízesítjük
• Fontos: az ételnek fűszeresnek kell lennie, mert a lasagne különben unalmas lesz, a fehér szósz és a tészta sokat felvesz az ízből.
Besamelmártás (bechamel)
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, majd felengedem a tejjel. Sózom és szerecsendióval ízesítem.
Lasagne
Hozzávalók:
# 1-1,50 kg darált hús,
# 6 gerezd fokhagyma,
# 1 nagy fej vöröshagyma,
# bazsalikom,
# paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),
# kb. 3/4 liter tej,
# 5-6 evőkanál liszt,
# kb. 8 dkg vaj,
# só,
# olaj,
# 1 csomag (50 dkg) lasagne tészta
Elkészítés: Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel). Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta, ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával letakarva középmeleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm (amíg a tészta megpuhul).
www.mindmegette.hu
Az első recept szerintem tuti nem jó.25dkg darált hús 5 főre nagyon kevés,minimum 1kg kell hozzá.
És lasagne alapot vegyél ne bolognait vagy milánóit,dolmióval sem lasagne lesz.
Bor nem kell bele,elrontja.Olasz fűszerkeverék oregano esetleg ha szeretitek még menet bele,kakukkfű rozmaring neeeee,elrontja.
A vett tésztalapot sem kell előre megfőzni.
Ecet sem kell bele.Ezeken arecept oldalakon van sok ehetetlen reci.
Én így készítem:1-2 nagy fej vöröshagymát apróra kockázok,megdinsztelem olajon,beleteszek 1-1,5kg darált húst,ízesítem fokhagymával sóval borssal vegetával,felöntöm vízzel,ha megfőtt 2-3 zacskó lasagne alapot bele keverek.
Egy tepsit kiolajozok,és lerakom a lasagne lapokat kb:1 cm résekkel.Teszek rá a darált húsos szószból,megszórom reszelt sajttal.Jöhet a következő réteg,ráteszem alapokat úgy mint alulra,és megint a szósz.3-4 sort szoktam rakni,nekem ehhez nem elég a fél kg-os tészta,kettőt használok fel.A tetejére hagyok egy kevés szószt,megszórom vastagon sajttal,meghintem oregánóval(de én a szószba nem teszek,mert elég karakteres íze van,annyi is elég belőle amennyi a tetején van).
Kb:40-50 percet sütöm előmelegített sütőben takarékon.
Amit 12,40-es írt,én hasonló recepttel rakott tésztát szoktam csinálni,de ecetet abba sem teszek.
12.40-es vagyok
Ok, ecetet én sem tettem bele, de akkor is ez a recept tűnt a legjobbnak a neten lévők közül. Viszont azzal nem értek egyet, hogy nem kell bele besamel. Az eredeti receptben benne van, és nagyon finom krémes állagú lesz tőle. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki nem úgy csinálja!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!