Vadas mártáshoz mikor kell a cukrot tenni kell egyetalán tenni?
Cukor pedig kell bele. Mi a leturmixolás után szoktuk ízesíteni, mustárral, tejföllel együtt megy bele a cukor is. Egyébként hallottam, hogy eredetileg karamellával kell csinálni, azzal lesz az igazi.
A vadasmártás lényege a leturmixolt zöldség (páclével), a sült hús szaftja és a karamell (NEM CUKOR) közötti csodálatos ízharmónia.
Az a kérdés csak, hogy ki mennyire igényes, ki mennyit hajlandó sz@rakodni vele.
Vendéglős vagyok, csodálatos vadast csinálunk, kiírom ide a receptjét, jó étvágyat.
Vadas legjobb receptje!!!
•
Elkészítés: A zöldségeket és a hagymát karikára vágjuk, pár szem borssal, a babérlevéllel, a borókabogyóval és sóval 1,5 l vízben feltesszük főni. Ha félpuhára főtt, levesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a felszeletelt húsra öntjük. Legalább 3 napra a hűtőbe tesszük, és naponta legalább kétszer megforgatjuk. Elkészítéskor a húst kivesszük a pácból, megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott szalonnával. Zsírral bekenjük, és tepsiben félig megsütjük. Ekkor ráhalmozzuk a zöldségeket a pácléből, ügyeljünk arra, hogy a bors, a boróka és a babér ne kerüljön bele, kevés páccal felöntjük, és letakarva puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. A húst kivesszük, letakarjuk, és melegen tartjuk. A zöldségekhez adunk 2 kanál lisztet, elkeverjük, majd egy lábasban jól átsütjük. Hozzáadunk egy kis páclevet, és pár percig tovább főzzük. Villával vagy botmixerrel összetörjük. 2 dkg cukrot barnára pirítunk, felengedjük vízzel, és a mártáshoz öntjük. Beletesszük a tejfölt, jól elkeverjük, közben a sóval, citromlével, porcukorral és a mustárral ízlésünknek megfelelően ízesítjük. Zsemlegombóccal, szalonnás zsemlegombóccal vagy csőtésztával tálalhatjuk. A szalonnás zsemlegombóc elkészítése annyiban különbözik a hagyományostól, hogy egy kevés apróra vágott petrezselymet és apró kockára vágott füstölt szalonna pörcöt keverünk hozzá.
15:30
Huh! Hát ez a szakma, és ez a kontármunka között a különbség:)
Ráadásul mindezt marhahússal teszed, ugye? Étteremben valóban van egy rozsdabarna szín a vadashúson.
Ezek után képzeld el azt a barbárságot, hogy én pulykatallérokból csinálom, nem pácolom előre, de legalább hamis vadasnak aposztrofálom:))
Még soha nem mertem zsemlegombócot kreálni, de néha lehet a multinál kapni 6 darabos kiszerelésben, kis tasakban kell kifőzni. Hát mennyei!De csak azért mondom, mert a közreadott receptedet nem volt módomban kóstolni.Biztos zongorázni lehetne a különbséget:)
De a kérdésre visszatérve: ha cukor van benne, akkor kap egy kis "lágy, barátságosabb" ízt.
A hamisítást is lehet "művészi" szinten művelni :) sokan vagyunk úgy, hogy eltérünk jócskán az eredetitől, de attól még isteni finom a végeredmény.
én is készítettem már számtalanszor hamisvadast, hamisgulyást és sorolhatnám, de még nem pereltek érte a családtagok:)a kérdésre már válaszoltam, vagyis én is karamellizálom a cukrot, akár "eredeti", akár hamisvadashoz. (a szalontüdőhöz is, és a pároltkáposzták alá is)
Amelyik vendéglőben így készül a vadas, nagyon szívesen megkóstolnék mást is!
Csak gratulálni tudok hozzá!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!