Hogy készíted a krumplipürét/tört krumplit?
Az én olvasatomban kétféle kajára kérdeztél rá:
- krumplipüré = héjában főzve megtörni, sóval, borssal, vajjal, tejföllel símára kavarni
- törtkrumpli = megfőztem, leszűrtem, összetörtem. Kevés zsíron apróra vágott vöröshagymát dinsztelek, és a krumplit abba forgatom bele, sóval, borssal ízesítem.
(Ha ebből marad, márpedig úgy csinálom, hogy maradjon, akkor másnap az még jó krumplis-tésztának: a kifőzött száraztésztát belekavarok = krumplistészta) :)))
A krumplipüré mifelénk főtt sós krumpli,krumplinyomón átnyomva, simára keverve tejjel/vajjal, esetleg kis szerecsendióval.
a tört krumpli héjában főtt krumpli, csak nyeles krumlitörővel "durvábbra" törve, zsíron dinsztelt hagymával összekeverve, megborsozva.
a párom magának szór rá egy kis piros fűszerpaprikát is.
Tört krumplit nem szoktam készíteni, mert nem szeretjük. Nekem a menzás zsíros darabos főttkrumpli jut róla eszembe, sosem szerettem.
Krumplipüréhez megtisztítom a krumplit, kockákra vágom, megfőzöm. Miután megfőtt teavajjal, forró tejjel, tejföllel, citromlével, sóval, fehérborssal és frissen reszelt szerecsendióval teljesen simára, krémesre keverem általában botmixerrel. Néha teszek bele például fokhagymát, vagy pirított hagymát, de sokmindennel szoktam variálni, mindig az ételtől függ, amihez köretként készítem.
Kockára vágott, hámozott krumplit főzök sós vízben, majd tejmentes margarinnal áttöröm a krumplinyomón és a főzővízzel simára keverem, borsozom és frissen reszelt szerecsendióval ízesítem.
Tejallergiás a kisebbik fiam, ezért nem kerül bele tejtermék, de nagyon finom így is!
Amúgy vajjal és tejjel csinálnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!