Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kolbász és hurka recept,...

Kolbász és hurka recept, segitene valaki?

Figyelt kérdés

Nemsokára szeretnék disznótorost sütni vendégeknek, de külföldön élek, itt nem lehet kapni sem kolbászt, sem hurkát.


Szeretném, ha segitene valaki házilag elkészithetö, pontos receptekkkel, meg az elkészitéshez leirásal is.


Ami neheziti a helyzetet, hogy a hurkához - rizseset szeretnék - nem lehet vért kapni sehol (ha jól tudom, az is kellene bele), mivel lehet helyettesiteni?


Meg még azt is irjátok le, hogy nálatok a kolbászon meg hurkán kivül mit szoktatok adni disznótorosként.


Minden kedves válaszolónak elöre is köszönöm.



2012. aug. 31. 20:42
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

:D

Kedves Kérdező!

Előző este valaki feltette neked segítségül a nosalty-t, az általa kipróbált és jónak tartott hurka-kolbász receptjével és elég kemény kritikát kapott ezért tőled. Mára már ez a rész innét eltűnt.


Szóval: megtanultuk, hogy a mások által felrakott receptre nem mondjuk azt, hogy az nem jó, max. várunk egy olyanra, amely a saját ízlésünk szerinti. Hiszen ahány ház, annyi szokás. Őneki az a változat ízlik, másoknak a másik fajta. Ez mindenkinek szíve joga. Kár volt ezért bárkit is megbántani.

2012. szept. 1. 07:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/21 A kérdező kommentje:

ma 07:21-es: tévedében vagy, az általad kifogásolt válaszoló NEM a nosalty oldaláról linkelt be recepteket, hanem azt linkelte be, hogy hogyan kell a googel-ban keresni (a "hadd keressem meg a google-ban neked cimü oldallal).


Éppen ezért, meg mert kimondottan olyan recepteket keresek, amik tényleg jók - mint pl. dobolszoli közismerten bevált receptjei -, ezért irtam válaszként, hogy nem ilyen jellegü a választ vártam.


Mellékesen a google-ban olyan rengeteg recept van (erröl a témáról is), hogy abból elsöre kiválasztani olyat, ami tényleg jó, elég nehéz, föként, hogy a hurka/kolbász témában nem fél kg húsról van szó, hanem ennél sokkal többröl - ami azért anyagilag sem mindegy, nem tudok több tucat receptet elkésziteni, hogy melyik is lenne jó.


Viszont arról, hogy közben törölték a választ, nem én tehetek. (Éppen azért, mert lehetséges, hogy valaki tudná haszálni a google eredményeit, csak visszairtam neki, hogy nem tetszik ahogy irt.)


Remélem, igy máshogy látod a dolgot és nem ilyen elitélöen nyilatkozol a továbbiakban.


Ha kipróbált recepted, vagy egyéb témához tartozó válaszod van, szivesen veszem.

2012. szept. 1. 07:57
 13/21 A kérdező kommentje:

Bocsánat, még egy megjegyzés: amint látod, a másik - igen hasznos válaszokat iró valakit is leminösítették valakik, annak ellenére, hogy én MINDEN válaszát zöld kézzel értékeltem.

Most megdöbbenve tapasztaltam, hogy csak 51%-ban hasznosak a válaszai.


Nem tudom, ki az, aki azzal szórakozik, hogy lepontozgat értelmetlenül, de elég pirmitiv valaki lehet.

Szóval nemcsak én, mint kérdezö tudok le meg felpontozni, illetve töröltetni válaszokat. (Mellesleg CSAk akkor töröltettem volna, ha trágár vagy hasonló lett volna)

2012. szept. 1. 08:02
 14/21 doboszoli ***** válasza:
100%

Mielőtt összevesztek, nézzük sorjában a kérdéseket:

-a hurka alapanyagot teljesen puhára kell főzni, majd megdarálni. Annyit főzz, hogy a kifőtt rizzsel közel azonos súlyú legyen. Zsiradék bőségesen legyen benne, mert másképp a hurka olyan lesz mint a fűrészpor. Ha adsz mennyiséget, leírok egy hús mix javaslatot. A kifőtt rizs a száraz súlyának jó 2 és félszerese lesz.

-abálni közvetlen a töltés után, alkalmas eszközzel(fémkosár, fakanál nyele, stb.) 10-15 másodpercre lobogó vízbe mártani.

-abálás után azonnal bő hideg vízben lehűteni(ládában pl.)a vizet cserélni, majd a hurkát szétrakva kihűteni(ventillátor sokat segít), ezután 5 fok alatt egy hétig, fagyasztva fél évig tárolható.

-töltő nélkül a dolog nem kivitelezhető

-a kolbász húst én 5 mm-es tárcsán darálom(apró lyukú), pofásabb, ha nincsenek benne zsírdarabok.

-egy főre én 30 deka nyers hurkát, és fele ennyi kolbászt számolnék, egy egész evőre.(felnőtt, jó étvágyú)

Ha valami nem tiszta, segítek, nem ördöngösség, csk bátran vágj bele.

2012. szept. 1. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/21 A kérdező kommentje:

doboszoli: köszönöäm a válaszodat, sokat segitett.

A töltöhöz lenne kérdésem: normál húsdarálóra szerelhetö töltöcsö elég a betöltéshez? Vagy kimondottan töltögépre van szükség?


Kb 5-5 kg kolbászt meg hurkát gondolo, hogy megpróbálok elsö nekifutásra, ha ehhez adnál anyaghányadot, nagyon örülnék.


A hurkánál mit értesz zsiradék alatt? Kövér húst, szalonnát vagy kisütött zsirt? (Elnézést a buta kérdésért, de fogalmam sincs)


Köszi elöre is!

2012. szept. 1. 13:25
 16/21 doboszoli ***** válasza:
100%

A darálóra szerelhető töltőcső ilyen mennyiségnél a kolbászhoz megfelel, de a hurkában a főtt rizst annyira megzúzza, hogy nem jó. Végszükségben kanállal is betölthető, de...

5 kiló kolbászhoz 3,5 kiló hús,(dagadó, lapocka, tarja, comb, vagy ezek kombinációja), és 1,5 kiló húsos kemény szalonna (hasa, toka, term. bőr nélkül) szükségeltetik.

5 kiló hurkához 1 kiló száraz rizs, (amit 1,8 liter hús főzővízben megfőzöl), egy fél fej, fél kiló máj, fél kiló tüdő, egy szív, és egy kilónyi friss szalonna megfőzve.

Fűszerezés a linkben megadottak szerint.

Leírok még Neked egy pecsenyét, amit egy háznál tanultam készíteni, jó szívvel ajánlom, igazi "hungarikum".

Személyenként 25-30 deka vegyes húst nagyobb kockákra vágunk, és zsíron sózva, és bőséges fokhagyma hozzáadásával, erős tűzön fehéredésig pirítunk. (ott, a friss bőrkéről lekapart zsiradékot sütötték alá, de ez már full extra, megfelel a sertészsír is.)

Ha a hús megkapta a kérget, jó minőségű SZÁRAZ vörösborral felöntjük, (a bor lepje el a húst!) és fedő alatt, időnként megkeverve, puhára pároljuk. Mire megpuhul, elfövi a bort, a végén beállítjuk a sót, dobunk rá kicsi őrölt borsot, és SOS krumplival a dolgozó nép elé adjuk. A bor, a fokhagyma, és a pirított hús olyan íz orgiát alkot, hogy a legelvetemültebb vegát is "bűnözésre" csábítja. Amikor először láttam, hogy készül,(disznóvágáson) erősen tanakodtam, mit fogok én ebédelni, aztán megkóstolva megvilágosodtam.

2012. szept. 1. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/21 doboszoli ***** válasza:
100%

A töltőről:

Ha vannak ilyen ambícióid, érdemes itthonról beszerezni egy egyszerű, műanyag háztartási töltőt, akár csomagküldővel is, néhány ezer forint, és élethosszig elszolgál.

Ha nem titok melyik országban élsz?

2012. szept. 1. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/21 A kérdező kommentje:

Köszi a segitséget, az elsö próbálkozásnak mindenképpen neki tudok kezdeni, ha beszereztem minden hozzávalót.


Milyen az a müanyag töltö? (Mert ha sikerül, akkor valószinüleg többször is nekilátok, márcsak a család férfiai miatt is)


A pecsenye igen jónak hangzik, ezt még külön is el tudnám képzelni, a többi nélkül.


Németországban élek már hosszabb ideje - valami oka van, hogy kérdezed (mármint a kiváncsiságon kivül)?

2012. szept. 1. 18:05
 19/21 A kérdező kommentje:
Még egy (gondolom, igen buta) kérdés: a hurkához a húsokat sóval vagy só nélkül kell megfözni?
2012. szept. 1. 18:10
 20/21 doboszoli ***** válasza:
100%

Egy műanyag cső, benne dugattyú, fogasléccel, hajtókar.

Teljesen funkció centrikus, háztartási méretben.

Csak a kíváncsiság vezérelt, én "földhözragadt" vagyok, a Mátra lábától.

A húsokat nem kell sózni, csak tiszta vízben megfőzni.

Utána a maradék abalét zsírtalanítva tedd fagyasztóba, isteni felöntőlé lesz káposztához, pörkölthöz.(mármint ha marad a húsok főzővizéből, azt hívjuk abalének, kiönteni vétek.)

2012. szept. 1. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!