Miért nem kel meg rendesen a kenyerem a kenyérsütő gépben?
Úgy érzem, hogy a tésztája olyan, amilyennek kell, hogy legyen. Keverem rétesliszttel is a búzalisztet (nagyi titka márkájú lisztek)
A tészta klassz, nyúlós, de nem ragacsos. Ha benyomom az ujjammal, akkor besüpped, de utána "visszaugrik".
Porélesztőt használtam.. lehet ez a baj? Próbáljam ki friss élesztővel? Esetleg tegyek bele egy kis sikért? Vagy egy kicsivel több vizet?
Sajnos a végeredmény (2 alkalommal sütöttem eddig) : nem jól megkelt, tömör, kicsi, nehéz kenyér, melynek a teteje kireped, és nem is pirul meg, csak az oldala és az alja..
Köszönöm a segítséget!!
Nekem kelés után olyan a tészta, mint a hab. Bl88-as nagyi titka lisztet használok, friss élesztőt, és a kovász is sokat javít a dolgon.
De írd le pontosan a receptet, és könnyebb segíteni.
Így csináltam 2. alkalommal:
450 g nagyi titka kenyérliszt
150 g nagyi titka rétesliszt
350 ml langyos víz
2 nagymérő olaj
0,5 nagymérő 10%-os ecet
1,5 kismérő dr oetker expressz porélesztő
2 kismérő só
2 kismérő cukor
Első alkalommal ugyan ezt csináltam, csak 315 ml vízzel, de a 2. kifejezetten jobb lett, de még mindig nagyon tömör, nem igazán kenyér jellegű. Megmértem és 975g volt.
Azon gondolkozom, hogy most le kéne venni a össz lisz mennyiségét 500g-ra, mert a gépemben maximum 900 g-os kenyeret lehet sütni.
Így sütném meg:
330 g búzaliszt , 170 g rétesliszt
330 ml meleg víz
2 nm olaj
2 km só
2 km cukor
1 dkg friss élesztő.
1 kk sikér, plusz egy késhegynyi aszkorbinsav..
Szerintetek? :/ Már kicsit bizonytalan vagyok.
a 330 ml víz sok lesz, elég 270 a fél kiló liszthez. (ha nem áll össze a tészta, kanalanként adj hozzá még)a 88-at meg elírtam, csak 80 :D réteslisztből is a liszt arányát is változtatnám, csak 100 gramm réteslisztet tegyél bele. ecet helyett pedig próbáld ki az aszkorbin savat(gyógyszertárban lehet kapni)egy csipet kell belőle.Nekem jobban bevált, mint az ecet.
Porélesztőt én is használtam, de frissel jobb, abból 10 grammot szoktam beletenni.
Kovász/öregtészta:
fél kiló liszt, 10 gramm élesztő, kevés cukor, 300 ml víz.
ezt egész éjszakára a gépben hagyom, majd reggel egy jól zárható tálban a hűtőbe teszem(a tál fontos, mert a hűtőben is tud kelni, és kinyomja a fedőt). Minden kenyérhez 20 dkg körüli mennyiséget teszek a gépbe a többi hozzávaló mellé.
Olvasgasd Limara blogját, én onnan tanultam mindent, és eddig nem csalódtam:)
Köszi!!
Próbáltam aszkorbinsavat a gyógyszertárban venni, de nem volt nekik..
Megnézem majd holnap, egy másik gyógyszertárban.
A víz mennyiségét azt hiszem pont arról az oldalról lestem, amit írtál :) Akkor adok hozzá 270 ml-t és majd meglátom, hogy milyen lesz a tészta.
Köszönöm szépen a segítséget, majd megírom, hogy hogy sikerült. Ma este még sajna aszkorbinsav nélkül készítem el.. Nagyon izgulok :) Csapó 3 :))
Ja bocsi, mégsem arról az oldalról néztem, hanem innen:
De akkor áttanulmányozom ezt a másikat is!
Megsütöttem, és nagyon nagyon finom lett! :) Hatalmasra dagadt, és a teteje is tök jól megsült!! Lefóliáztam a gépem ablakát.
Moulinex gépem van, bent a konyhában, szobahőn, napfénytől védett helyen.
Lenne egy kérdésem. Írtad, hogy egész éjszaka agépedben hagyod a tésztát, és utána megy a hűtőbe. Megdagasztód, keleszted? Majd úgy hagyod egész éjjelre a gépben? Le van közben kapcsolva a gép ugye? A 20 dkg-ot pedig beleszámoljam a liszt mennyiségébe? Vagy a receptben megadott mennyiség (500g liszt) mehet a gépbe és még ezen felül tegyem bele a 20 dkg kovászt?
Köszönöm a segítséget! Isteni kenyeret sütöttem! 400 g Bl80, 100 g rétesliszt, 300 ml víz :) ja és friss élesztő. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!