Hogyan készítitek az uborkasalátát?
A ti tájegységeteken mi kerül bele az uborkasalátába? Milyen fajta uborkából (apró, nagyobb, kígyóubi) szeretitek? Kinyomkodjátok a sózott uborka levét?
Itt, Kazincbarcikán a legtöbben az uborkát hagymával, paprikával együtt gyalulják le, besózzák, majd felengedik némi vízzel és ízesítik cukorral, illetve ecettel. Általában nagyon édes az uborkasaláta leve. Több helyen kerül a salátába 1 gerezd fokhagyma is, és sokan némi tejföllel meglocsolva tálalják.
Viszont voltam tegnap egy lagziban Kecskemét mellett, ott csak hosszúra volt reszelve az uborka, be volt sózva és őrölt pirospaprikával elkevert tejföl csorgattak a zöldség tetejére, más ízesítőanyagot, összetevőt nem használtak.
Legyetek szívesek, írjátok meg azt is, hogy az ország melyik részén éltek. Köszönöm szépen!
Mi (Zala) ecetes lében ( cukor, ecet, meg sót tesz anya minden ilyenbe), és ebbe az ubit. Újabban nem forrázza le.
Paprikát szórunk rá, amíg ehettem tejfölt, én imádtam tejfölösen.
Kiskoromban tejfölös-paprikásan szoktuk, én volt, hogy akkoriban paprika nélkül kértem.
Nagypapám pedig fokhagymával imádta, de még fejes salit is...
Nem tudom, hogy ez mennyire tájfüggő, hisz egy helyen laktunk...
Kedves második, nem hinném, hogy ez probléma lenne a kérdező számára, csupán érdeklődik...
Kígyóuborkából készítem, a lehető legvékonyabba karikázom (nagyon jó kis zöldséghámozó-díszítő eszközöm van, amihez csatlakoztatható műanyag foglalat, amivel gyaluvá alakítható - ez a legvékonyabb, a dinsztelt káposztát is ezzel csinálom), majd jól besózom, a levél leöntöm néhány óra elteltével, és cukos-ecetes vízzel ízesítem, ami inkább savanyú, mint édes. Rá fűszerpaprikát szórok (sokszor erőset) és borsot, ezt belekeverem, majd a tetjére szintén szórok mindkettőből, amit nem keverek el.
A tejfölt kikeverem egy kevés fokhagymával, pár csepp citromlével, sóval, borssal, zöldfűszerekkel (ezt nagyon szeretem magára is enni), és opcionálisan választható az uborkasalátához az asztalon, van, aki nélküle szereti, más azzal elkeverve.
Időnként szoktam bele paprikát is gyalulni, általában csípőset is, de nem mindig.
Van, aki kevésbé sózza be, és nem önti le a sós lét róla, hanem azt ízesíti még esetleg fűszerekkel, mindkét verzió nagyon finom, de én a fentit kedvelem jobban, ahogy a családom is.
Nyaranta többször karikázok bele paradicsomot is.
Csatlakoznék a "levet nem kicsavaróhoz".
Mi abban a logika, hogy leöntöm a levet, és csapvízzel pótolom?
Nálam:
Uborka vége levág,(igen, meg kell nyalni, hogy keserű-e!), meghámoz, legyalul, besóz. Pár perc múlva cukor, ecet.
Elfogadom a hagymát, a zöldpaprikát, a fokhagymát, de én nem szeretem.
Tálaláskor őrölt paprika kerül rá, (a szemnek), a tejföl opció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!