Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítitek az uborkasal...

Hogyan készítitek az uborkasalátát?

Figyelt kérdés

A ti tájegységeteken mi kerül bele az uborkasalátába? Milyen fajta uborkából (apró, nagyobb, kígyóubi) szeretitek? Kinyomkodjátok a sózott uborka levét?


Itt, Kazincbarcikán a legtöbben az uborkát hagymával, paprikával együtt gyalulják le, besózzák, majd felengedik némi vízzel és ízesítik cukorral, illetve ecettel. Általában nagyon édes az uborkasaláta leve. Több helyen kerül a salátába 1 gerezd fokhagyma is, és sokan némi tejföllel meglocsolva tálalják.


Viszont voltam tegnap egy lagziban Kecskemét mellett, ott csak hosszúra volt reszelve az uborka, be volt sózva és őrölt pirospaprikával elkevert tejföl csorgattak a zöldség tetejére, más ízesítőanyagot, összetevőt nem használtak.


Legyetek szívesek, írjátok meg azt is, hogy az ország melyik részén éltek. Köszönöm szépen!


2012. aug. 12. 14:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Én bp-i vagyok, mi fürtös ubiból vagy kígyó ubiból szoktuk csinálni. Lereszelem karikára az uborkát, besózom, hagyom állni. Megcsinálom a levet, amibe ecetet megcukrozok és ha feloldódott benne a cukor, felöntöm vízzel. Kóstolni szoktam, így arányokat nem tudok mondani. Kinyomkodom az uborkát és úgy teszem bele a salátalébe, amiben hagyom ázni legalább egy órát. Tetejére pirospaprikát és borsot szoktam szórni (mostanság a bors mellőzve a gyerekek miatt).
2012. aug. 12. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim válasza:
19%
minkét verzió működőképes elfogadott és finom! de jó, hogy nagyobb problémák nem aggasztanak...
2012. aug. 12. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
Vajdaságban élek. Anyám szokott csinálni. Nem tudom, hogy milyen ubiból csinálja, de azt tudom h lereszeli karikákra, majd megcsinálja hozzá a levet. Tejföl, cukor, ecet, és fokhagyma izés szerint. Nálunk így megy. :)
2012. aug. 12. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
ízlés*
2012. aug. 12. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:

Mi (Zala) ecetes lében ( cukor, ecet, meg sót tesz anya minden ilyenbe), és ebbe az ubit. Újabban nem forrázza le.

Paprikát szórunk rá, amíg ehettem tejfölt, én imádtam tejfölösen.

Kiskoromban tejfölös-paprikásan szoktuk, én volt, hogy akkoriban paprika nélkül kértem.

Nagypapám pedig fokhagymával imádta, de még fejes salit is...

Nem tudom, hogy ez mennyire tájfüggő, hisz egy helyen laktunk...

2012. aug. 12. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Kedves második, nem hinném, hogy ez probléma lenne a kérdező számára, csupán érdeklődik...


Kígyóuborkából készítem, a lehető legvékonyabba karikázom (nagyon jó kis zöldséghámozó-díszítő eszközöm van, amihez csatlakoztatható műanyag foglalat, amivel gyaluvá alakítható - ez a legvékonyabb, a dinsztelt káposztát is ezzel csinálom), majd jól besózom, a levél leöntöm néhány óra elteltével, és cukos-ecetes vízzel ízesítem, ami inkább savanyú, mint édes. Rá fűszerpaprikát szórok (sokszor erőset) és borsot, ezt belekeverem, majd a tetjére szintén szórok mindkettőből, amit nem keverek el.

A tejfölt kikeverem egy kevés fokhagymával, pár csepp citromlével, sóval, borssal, zöldfűszerekkel (ezt nagyon szeretem magára is enni), és opcionálisan választható az uborkasalátához az asztalon, van, aki nélküle szereti, más azzal elkeverve.

Időnként szoktam bele paprikát is gyalulni, általában csípőset is, de nem mindig.


Van, aki kevésbé sózza be, és nem önti le a sós lét róla, hanem azt ízesíti még esetleg fűszerekkel, mindkét verzió nagyon finom, de én a fentit kedvelem jobban, ahogy a családom is.


Nyaranta többször karikázok bele paradicsomot is.

2012. aug. 12. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
Kétféleképpen szoktam. Ha hagymával, akkor tejfölösen, ha fokhagymával akkor kevés pirospaprikát szórok rá és pár csepp olajat. Egyébként a felkarikázott uborkát sózom, később kicsavarom és úgy hagyom állni a cukros ecetes salátalében.
2012. aug. 12. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
6-os vagyok, az kimaradt, hogy Budapest közelében élünk egy településen, anyám részéről sváb, apám részéről erdélyi származásúak vagyunk :)
2012. aug. 12. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Amióta egyszer felhívták rá a figyelmemet, hogy a kinyomkodott lével mennyi vitamint öntök ki, azóta én is úgy csinálom, hogy kevésbé sózom be és rajtahagyom a levét. Ugyanebben a "keverékben" van nekem némi hagyma és fokhagyma is. Az egészet hagyom állni a sóban, közben ecetet cukrozok, felöntöm vízzel és az egészet ráöntöm a sós uborkára. Egy óra állás után isteni :)
2012. aug. 12. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 doboszoli ***** válasza:

Csatlakoznék a "levet nem kicsavaróhoz".

Mi abban a logika, hogy leöntöm a levet, és csapvízzel pótolom?

Nálam:

Uborka vége levág,(igen, meg kell nyalni, hogy keserű-e!), meghámoz, legyalul, besóz. Pár perc múlva cukor, ecet.

Elfogadom a hagymát, a zöldpaprikát, a fokhagymát, de én nem szeretem.

Tálaláskor őrölt paprika kerül rá, (a szemnek), a tejföl opció.

2012. aug. 12. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!