A tarka szárazbabot hogyan készítitek elő főzelékhez vagy leveshez, és hány óráig főzitek? Hogy a legegyszerűbb?
Ha van kedvem, előző este beáztatom hideg vízbe, de nem mindig.
Aztán másnap megfőzöm.
Hogy meddig, az a fajtájától, és a korától is függ, de pontosan addig főzöm, amíg fel nem puhul.:)
Annyi, hogy lassan szoktam főzni, úgy egyenletesebben, és jobban puhul, nem fő le a héja.
Ja, és sokan csinálják, úgy, hogy először sima ízesítetlen vízben főzik egy félórát, és azt az első vizet leöntik róla, és csak utána kezdik el elkészíteni úgy, ahogy a recept kívánja.
Így kevésbé "gázosít" , de én ilyenekkel nem szoktam tökölni.
4. válaszoló!
A bab tápanyagai 99,9%-ban a szénhidrát, és némi növényi fehérje, amit nem lehet kifőzni, és leönteni róla.
A vitaminok így is-úgy is tönkremennek a főzéstől.
Az ásványi anyagok tudnak kiázni, de abból eleve nem sok van benne.
Ráadásul amennyi ki tud ázni belőle fél óra főzéstől, annyi egy fél napos áztatástól ugyanúgy ki tud belőle ázni!!!
Ezen kívül, mivel jelentéktelen mennyiségről beszélünk, sokan úgy gondolják, ennyi veszteséget bőven megér, hogy ne fingják szét a seggüket.
De egyébként szerintem is atom fölösleges dolog. Sok idő, sok macera, és ha valaki nem akar "szelelni" az ne egyen babot. Ha meg azt eszik, akkor vállalja be. :D Szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!