Kb 2kg új krumpliból, hogy lehet majonézes-lilahagymás krumplisalátát csinálni?
Újkrumpliból elég nehéz, mert könynen szétfö, meg nem is igazán izes.
De meghámozva és karikára vágva sós vizben fözd addig, hogy éppen ne legyen nyers (még véletlen se legyen túlfözve), és leszürve és szétteritve hagyd kicsit szikkadni.
Közben keverd össze a majonézt, ahogy szoktad (vagy ha elsö kisérlet, akkor kb 2 dl majonézhez 1 dl tejföl, pici citromlé, só, bors, cukor, mustár, ezeket jól keverd össze, és kóstold meg, hogy jó izü-e), a lilahagymát vágd kisebb kockákra, keverd a majonézbe és utána óvatosan keverd hozzá a (még langyos) krumplit is. Ha kihült, hütöben tartsd legalább egy óráig, hogy összeérjen.
Az újkrumplit is meg tudod már főzni héjában is, így nem lesz igazán vizes, ha megpucoltad elég karikára szelned.
A hagymát én karikára szelem, sózom, ha állt kb. egy órát a sóban, akkor abból kicsavarom és átrakom ecetes-cukros lébe, ott is álljon egy kis ideig, de abba már a leszelt krumplit is belerakom. Kb. 1 óra múlva leszűröm, és akkor öntöm nyakon:
- ha valóban majonézest akarsz, akkor azzal (boltban kapható tubusos)
- inkább tartár-mártást szoktam (= az amit az előző hozzászóló írt: 2 ek tejfölhöz kb. 1/3-ad résznyi majonézt, ahhoz kb. 1 teáskanálnyi mustár, ízlés szerinti cukor és őrölt bors keverve)
Amikor a tartárral (vagy csak símán a majonézzel) összekeverem a krumplit+hagymát, berakom a hűtőbe, míg összeérik.
Ja! Második vagyok!
2 kg krumplihoz szűk 1 kg hagymát tennék.
Ez esetben a 2 evőkanál tejföl sem elegendő a tartárhoz. Kell hozzá szerintem egy nagy-doboz tejföl, és akkor már annak egyharmadnyi része lesz a hozzá majonéz, kb. egy evőkanálnyi mustár, és úgy ízlés szerint a cukor + őrölt bors.
Ahogy én csinálom. már újkrumplibólból is csináltam. héjában megfőzöm a krumplit csak addik míg a villa könnyen belemegy. azonnal hidegvízben lehűtöm. ekkor a krumpli megdermed és nem fog szétesni. ha teljesen kihűlt meghámozom és kockákra vágom.annyi vizet öntök rá, hogy ellepje bőven.
ekkor ezt a vizet átöntöm egy nagy mély tálba. cukorral -sóval ecettel finom levet készítek.két kilóhoz 4-5 ek. cukor legalább kell, de lehet, hogy több is. sóból egy lapos ek. ecetből is 4-5-t, de ekkor már kóstolgatni kell.
először a cukrot bele, és el kell keverni, míg el nem olvad, mert az ecettől nehezebben megy.ha finom édes savanyú, akkor megy bele a kockázott krumpli.
közben a lilahagymát (én az egy kilót sokallom, de ez ízlés dolga ) felbevágjuk, majd félkarikákra szeljük. szép
szálasra bontjuk és összekeverjük a krumplival.
én egy éjszakát szoktam hagyni ebben a lében.
a krumpli beszívja a finom ízeket, így önmagában maga a krumplisaláta.
ha majonézesnek készítem, leszűröm, a szűrőtálban hagyom jól lecsöpögni.
megint egy nagy mély salátástálban elkészítem a mártást.
ehhez a mennyiséghez egy nagy tubus majonéz kell és legalább egy nagypohár tejföl.
mustárt, citromlevet, borsot teszek bele, esetleg egy kis porcukrot, hogy nagyon kellemes édes-savanyú legyen.
belekeverem lazán a leszűrt krumplit, és így is hagyom pár órát hűtőben.ha tálban tálalom, paradicsomcikkekkel, tojáscikkekkel, uborkaszelettel is kidíszítem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!