Húslevest hogy csinálok? És bele tölteléket?
Az a fajta husleves érdekel,amibe a csirke majdnem minden része kerül,krumpli,zöldség,répa,és töltelék.
Töltelék alatt a száraz kenyérből,tojásból,petrezslyemből és nemtudom miből álló ragacsos masszát értem,ami a levesben zacskóban fő meg.
2 főre mekkora lábasba főzzem,és mi milyen sorrendbe kerül bele? És a tölteléknek mi a receptje?
19:47 által linkeltben ott a gombóc kinézetre,csak épp zsemlemorzsa helyett száraz vizbe áztatott kenyér megy bele,más nem,hanem tojás,fűszerek,zsir,ennyire emlékszem.
Borsod megye,Szerencs és környéke (Miskocltól keletre még 30 km).
És igen,kerül bele bőségesen hús is,mivel amikor elkészül,nagymamám mindig leszűrte,és a második fogás az a levesben megfőtt dolgok voltak.Hús,krumpli,töltelék,répa,zöldség, néha karalábé.
Az ország nyugati részén nem ismerik,ezt tudom,győri ismerős amikor először látta,hüledezett is,de végül repetát is kért:)
Szia-szia!
Tehát, ami linket feltettem 19,44-kor az a húsleves, amely szerint krumplit is főznek bele (nézd meg, a link szerint az a recept erdélyből jött át) és ezek szerint eljutott Miskolcig :)))
Ami linket 19,47-kor, abban a húsleves egy kicsit más alapanyagokból van, de a májgombóc zacsiban való megfőzés módja abban van.
Vagyis felteszed főni a husilevest az első szerint, közben
amíg fő, elkészíted a májgombócot, a második link szerint becsomagolod, és amikor a levesed már majdnem teljesen kész, akkor rakod bele a kis zacskókákat.
Májgombóc receptet írd be a googl-ba és kiad neked kismillió variációt. Válassz ki egyet, ami emlékeid szerint a legközelebb áll ízlésedhez, és az alapján készítsd el.
Ne félj hozzáfogni, sikerülni fog!
Érdemes volt kiírni a kérdést, így megismerhetünk hozzánk távollévő tájegységek receptjeit, szokásait is.
Holtáig tanul az ember:))
Igen, egyetértek!
Mert az életben nem gondoltam volna, ha a májgombócot zacsiba-rakva főzi meg, majd kibontja őket és belecsúsztatja a levesbe, nem lesz a husileves zavaros tőle!
Erre is csak az erdélyi ősanyáink jöttek rá!!!
Szia.Mi is általában minden húslevesbe teszünk tölteléket :)
Máj,zsemlemorzsa,fűszerek(só,bors,zöldlevél,kis pirospaprika),tojás..nem is tudom mi kell még bele.Anyum szokta csinálni,én nem nagyon.Zacskóba szokta főzni,feltekeri a masszát,beleteszi a levesbe,már a végefelé,ha meg főtt,azután felkariázza és úgy rakja a levesbe.
sosem gondoltam,hogy nem hagyományos magyar kaja,felénk mindenki igy főzi,amig nagymamámnál laktam,minden vasárnap mire felébredtem,meg volt főve a húsleves.
Leves részéhez csigatészta,második fogás a levesből kiszedett dolgok.Óriási fazékban főzte,2 lángot elfoglalt a 4ből,30literes simán van.Fért bele bőven hús,legtöbbször teljes csirke belement,de készült karajcsontból is.(hús nagyrésze leszedve és az harmadik fogásként rántott hús,de maradt bőven a csonton is,hogy a másodikhoz is legyen hús).
Milyen sorrendbe kerülhetnek a fazékba a dolgok?Hús,krumpli,zöldségek,töltelék?
Kis lángon főtt órákig,azt tudom.
Először a husi megy a fazékba, sóval, (nálam) szemes borssal, 1-2 girizd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma. Ezeken a héját rajta-hagyom, mielőtt teljesen szétfőne majd kidobom a levesből.
Sokat számít, hogy milyen husi. Ha gyenge csirke (tescos) az gyorsabban készen van, ha valódi tanyasi, az lenne az igazi. Ha tescós csirke, akkor forrástól számított kb. fél óra múlva már belerakhatod a zöldséget és a krumplit is, és nem sokkal később a zacsikat is a töltelékkel. Akkor az egész kb. 1 óra alatt kész.
Tanyasi csirke (tyúk) esetén több időt kell várni forrástól számítva. Szúrd a villát a combjába csontig, vagy a mellehúsába, és érezni fogod, ha félig főtt, akkor rakd bele a zöldségeket és a krumplit, mert több idő kell neki.
Kezdésnek rakd egy 6 literes lábasba, kb. félig engedd vízzel és úgy rakd bele az egy egész csirkét, majd abba a többit.
Majd legközelebb látod, hogy elég lesz-e a 4 literes fazék, bár ha kellőképpen be akarod zöldségelni, nem valószínű.
köszönöm
holnap első próbálkozás meg is lesz:)
Oké! Még valami!
Ha a hússal a leves felforrt (én le szoktam szedni a habját, bár nem mindenki) a lángot vedd alatta takarékra, attól kezdve csak minimális mértékben pöcörögjön a levesed, akkor lesz nemcsak szép, de finom is.
Ha van habozó kanalad, leszeheted vele a habot, mások szerint (de valószínű így van) nem kell azt lehabozni, mert idővel elfövi a leves. A lényeg, hogy azok után csak minimális mértékben forrjon a levesed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!