Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell tésztát főzni?

Hogy kell tésztát főzni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Valaki tudna tippet adni, hogy vajon mit ronthatok el tésztafőzésközben? Az lenne a gonom, hogy főzés utána a tésztám összeragad, nagy darabokba. Szoktam közben kavargatni, rakok bele sót, egy kis olajat és utána egy órával mégis összeáll és teljesen kiszárad. Mit csináljak vele? Még elég kezdő vagyok a főzésben, szóval légyszi értelmes válaszokat írjatok!

Előre is köszönöm!


2012. jún. 23. 08:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
79%

Kicsit több olajjal próbálkozhatsz, és a 4-8 tojásos tészták általában jobb minőségüek, amelyik tojás nélküli, vagy túl olcsó az hajlamos össze vissza ragadni bármit teszel is vele.

Szóval sok tojás, több olaj :)

2012. jún. 23. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
79%

Amikor leszűrted, akkor pici zsírt (olajat) hevítsd egy lábasban, a kifőzött tésztát (rizst) forgasd át rajta. Elég ha ott sózod meg egy kicsit.

Ez az a művelet, amit nagyanyáink még rendszeresen megcsináltak, ma már leginkább elhanyagoljuk időhiány miatt.

No meg leginkább annak a szegény tésztának sincs ideje összeragadni! :))))

2012. jún. 23. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
72%
én ugy szoktam hogy még miután megfött keverek bele egy pici olajat és hagyom levegözni pár percet mig félig kihül nem fedem le, nehogy bepárásodjon és ragadjon. de a helyedben én is megprobalnék másik márkát venni tésztábol, lehet ott is van baj
2012. jún. 23. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
90%
Mindig lobogva forró, sós vízbe tedd a tésztát. A víz mennyisége legalább négyszerese legyen a tésztáénak, hogy legyen tere főni. Olajat a vízbe tenni nem kell, az semmit nem csinál a tésztával. ( Fizika: az olaj a víz tetejére kerül, tehát nem keveredik el, így csak pazarlás a tészta főzővizébe önteni) A tésztát főzés után azonnal leszűrni és tálalni. Mindig frissen kell főzni, így nincs is ideje összeállni. De ha muszáj előre dolgozni, akkor tényleg érdemes főzés után, de csak utána, egy kis zsiradékkal összekeverni.
2012. jún. 23. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
ja,miután leszürtem :)
2012. jún. 23. 08:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
78%

Amikor forr a megsózott víz (dupla mennyiségű,mint a tészta) tedd bele a tésztát,kavard meg,és ha újra forr,zárd el a lángot. Tegyél rá fedőt, néha kavard meg. Tojásos tészta negyedóra alatt megfő és leszűrheted. Meleg vízzel öblítsd le,és ekkor tegyél rá zsírt. Így biztosan nem ragad össze.

30 éve így főzöm a tésztát,és mindig sikerül.

2012. jún. 23. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Én mindig főztem a tésztát, aztán egyszer vettem a fáradságot, és elolvastam, mit ajánlanak főzési tanácsként. Meglepődtem, hogy az újraforrás után el kell zárni a lángot, és ahogy az előző hozzászóló írta, fedő alatt megpuhul 15-18 perc alatt.

Én az edény alját szoktam megkenni margarinnal, így nem ragad le néhány darab tészta sem.

És a leszűrt, leöblített tésztát felmelegített margarinra szedem, átkeverem.

2012. jún. 23. 09:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 tetro ***** válasza:
22%
Soha semmilyen zsiradékot nem adok a tésztához mégsem ragad össze. Szerintem ez a tészta minőségétől függ.
2012. jún. 23. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:

Kedves 8-as!

Attól függ, hogy rögtön elfogyasztod, elfogyasztjátok az egészet, vagy a tészta vár a sorára, esetleg még marad is belőle. Ez utóbbi esetekben célszerű egy kis zsiradékot (olajat) bevetni, akkor nem fog összeragadni.

2012. jún. 23. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

Én sem főzöm rogyásig már régóta. való igaz, hogy a felforrás után rögtön el lehet alatta zárni a gázt, és fedő alatt hagyni puhulni 5-6 percet. egyszer megkeverem, megkóstolom.

attól függően hagyom még 1-2 percig, de szeretem , ha ropppanós, nem ázott.leöblítem a keményítős víztől, leszűröm és még melegen olvasztott zsírra/olajra szedem. jól átkeverem, hogy mindenhol érje a zsiradék.

én is jártam már úgy, hogy a fodroskocka összetapadt, de rájöttem saját hibámra. 1. nem volt jó a tészta minősége,2. hagytam a szűrőben szikkadni, na ekkor álltak össze.

vagyis, szűrés után azonnal zsiradékra teszem, így nincs baj.

2012. jún. 23. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!