Hogy kell tésztát főzni?
Sziasztok! Valaki tudna tippet adni, hogy vajon mit ronthatok el tésztafőzésközben? Az lenne a gonom, hogy főzés utána a tésztám összeragad, nagy darabokba. Szoktam közben kavargatni, rakok bele sót, egy kis olajat és utána egy órával mégis összeáll és teljesen kiszárad. Mit csináljak vele? Még elég kezdő vagyok a főzésben, szóval légyszi értelmes válaszokat írjatok!
Előre is köszönöm!
Kicsit több olajjal próbálkozhatsz, és a 4-8 tojásos tészták általában jobb minőségüek, amelyik tojás nélküli, vagy túl olcsó az hajlamos össze vissza ragadni bármit teszel is vele.
Szóval sok tojás, több olaj :)
Amikor leszűrted, akkor pici zsírt (olajat) hevítsd egy lábasban, a kifőzött tésztát (rizst) forgasd át rajta. Elég ha ott sózod meg egy kicsit.
Ez az a művelet, amit nagyanyáink még rendszeresen megcsináltak, ma már leginkább elhanyagoljuk időhiány miatt.
No meg leginkább annak a szegény tésztának sincs ideje összeragadni! :))))
Amikor forr a megsózott víz (dupla mennyiségű,mint a tészta) tedd bele a tésztát,kavard meg,és ha újra forr,zárd el a lángot. Tegyél rá fedőt, néha kavard meg. Tojásos tészta negyedóra alatt megfő és leszűrheted. Meleg vízzel öblítsd le,és ekkor tegyél rá zsírt. Így biztosan nem ragad össze.
30 éve így főzöm a tésztát,és mindig sikerül.
Én mindig főztem a tésztát, aztán egyszer vettem a fáradságot, és elolvastam, mit ajánlanak főzési tanácsként. Meglepődtem, hogy az újraforrás után el kell zárni a lángot, és ahogy az előző hozzászóló írta, fedő alatt megpuhul 15-18 perc alatt.
Én az edény alját szoktam megkenni margarinnal, így nem ragad le néhány darab tészta sem.
És a leszűrt, leöblített tésztát felmelegített margarinra szedem, átkeverem.
Kedves 8-as!
Attól függ, hogy rögtön elfogyasztod, elfogyasztjátok az egészet, vagy a tészta vár a sorára, esetleg még marad is belőle. Ez utóbbi esetekben célszerű egy kis zsiradékot (olajat) bevetni, akkor nem fog összeragadni.
Én sem főzöm rogyásig már régóta. való igaz, hogy a felforrás után rögtön el lehet alatta zárni a gázt, és fedő alatt hagyni puhulni 5-6 percet. egyszer megkeverem, megkóstolom.
attól függően hagyom még 1-2 percig, de szeretem , ha ropppanós, nem ázott.leöblítem a keményítős víztől, leszűröm és még melegen olvasztott zsírra/olajra szedem. jól átkeverem, hogy mindenhol érje a zsiradék.
én is jártam már úgy, hogy a fodroskocka összetapadt, de rájöttem saját hibámra. 1. nem volt jó a tészta minősége,2. hagytam a szűrőben szikkadni, na ekkor álltak össze.
vagyis, szűrés után azonnal zsiradékra teszem, így nincs baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!