Ki találta ki, hogy vasárnap, hús leves és rántott hús legyen az ebéd? Miért ragaszkodnak még mindig sokan ehez a szokáshoz?
Egyrészt: a bibliában (ami régen azért jobban meghatározó volt), isten is 6 napig teremtette a világot és a 7-ik napon megpihent. Az embereknél is a szombat több száz éven keresztül ugyanolyan munkanap volt, mint a többi hétköznap.
Amikor már a nők is eljártak otthonról dolgozni, szombatra maradt a heti mosás, vasalás, takarítás. Ezért olyankor volt a gyorsan elkészülő u.n. "szombati ebéd" = tarhonya, paprikás krumpli, stb.
Vasárnap együtt a család, legyen ünnepi az ebéd is, bár nálunk is a húsleves után inkább pörkölt, vagy rakottas kaja volt, rántott hús kevesebb alkalommal. De hát ez ízlés és család dolga.
Hűtő sem volt, a városi ember csak a piacról tudott, jórészt élő baromfit venni, vagy hosszú sorokat állt sorba
szombaton disznóhúsért, mert a hentesüzletek is hétköznap töpörtyűt, szalonnát, disznósajtot, zsírt árultak többnyire, friss hús egy héten egyszer volt.Akkor meg verekedtek érte...
minket gyerekeket állítottak be a sort tartani, míg a felnőttek éppen friss kenyérért hadakoztak egy másik boltban.
Tényleg boldogság volt a vasárnapi húsleves, pláne a rántotthusi:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!