Hogyan készíted a CSÜLKÖS babgulyást?
Egy rész friss, és két rész füstölt csülökből, amit kiáztatok, kicsontozok, kockázok, de a csontot is belefőzöm.
Pörköltként indul, a szabályok szerint, a felöntőlevet, (ami általában csontlé, és víz 1:1 arányú keveréke)apránként "lopkodom" hozzá, tehát nem öntöm fel egyszerre, mint a levest.
Bezöldségelem, a beáztatott babot a fövési idejétől függően adom hozzá. (ismeretlen bab hazárdjáték) Mostanában szoktam használni a konzerv vörösbabot, amivel nincs hibázás.
Fűszerezés klasszikus pörkölt, kissé csípősre.
A mutatvány akkor sikeres, ha amikorra minden belevaló puha, a lét még ÉPPEN lehet kanállal enni.(nincs az embernek késztetése, hogy villával tunkolja.)
Ne legyen leves!
Kis eltéréssel, de szinte ugyanúgy készítem én is, mint a kedves előttem szóló.
én több nyers csölköt és kevesebb föstöltcsölköt teszek bele. nálam is az alap egy igazi jó pörkölt, kevés (1-1 szem,vagy kanál) lecsóelemekkel, és őröltkömény, ami nekem fontos fűszer pörköltebe is, gulyásba is.
a húsok félpuha állapotakor teszem bele az áztatott babot.
sajnos való igaz, hogy lutri a szárazbab... ha a bab is már majdnem puha , akkor kerül bele fehér és sárgarépa és elmaradhatatlan egy darab zeller. én ezeket kis hasábokra vágom.
amiben én eltérek a szokásostól, hogy egy kis krumlit is kell beletennem, mert ez a családom kívánsága.
legvégül csipetke vagy kézitarhonya kerül bele.tetejére fissenvágott petrezselyem.
én is szakaszosan főzöm, mindig csak annyi alaplével pótolva, amit a hozzáadott anyag megkíván.
bizony már majdnem egytálétel, de azért kanállal esszük mi is :))
8 literes fazéknál alább neki sem állnék, hadd legyen kényelmesen a matéria:)
ja és még egy fontos elem, a jó minőségű pirospaprika, valamint disznózsír a dinszteléshez, legalábbis én zsírral főzök.
84%-os!
Azért nem ragoztam, mert a Kérdező gyakorlott háziasszony!
Utolsó! Összehoztál egy kiváló rántott bablevest!
Nos mindenkinek köszönöm szépen a válaszát! Én is így készítem annyi, hogy én főzök bele egy szem paradicsomot és teszek bele szárított zeller magot (Angliából hoztam itt sajnos még nem láttam ilyen fűszert). Jó sűrűre készítem annyi hogy én nem rántom be. Kömény só, bors, megy bele természetesen, és hát most sonkalével fogom felönteni. Csipetke az elmaradhatatlan. Jah és én most fele füstölt csülök, fele disznócomb hús kombinációjával fogom elkészíteni.
Mindenkinek jó készülődést és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!