Zöldséges rizst hogyan készíted?
Van a gyors verzió: bő sós vízben megfőzöm a rizst, leszűröm, hozzákeverem a szintén sós vízben párolt zöldséget.
A finomabb verzió: 1-2 fej hagymát megpirítok kis olajon, rajta megpirítom a rizst. Mérőpohárral rakom bele! Utána másfélszer annyi vízzel felöntöm, megsózom, fedő alatt forralom kis lángon. Ha már nem látszik a víz, akkor egy konyharuhával letakarom a fedőt, lezárom a gázt és egy félórára békén hagyom. Aztán mehet bele a zöldség. Ezzel a módszerrel a rizs tuti pörgős lesz, és isteni finom a hagyma miatt.
én is külön csinálom.ha zöldséges rizst készítek, akkor egy kevés zsíron hagymát dinsztelek, erre teszek 25 deka rizst, jól átkeverem. én másfélszeres forró vízzel öntöm fel, sózom, és fedő alatt hagyom, hogy ezt a vizet felvegye.
ha elfőtte, átkeverem, és platnival együtt hátrateszem.
dupla konyharuhával letakarom és saját gőzében teljesen megpuhul, de nem lesz mászkos.
a zöldséget, pl rizibizihez a borsót, vagy mexikói mixet,
másik edényben szintén kevés zsiradékon megpárolom, kicsi sóval, borssal.egy késhegynyi szódabikarbónát teszek rá, így megmarad a szép eleven színe a zöldféléknek.ha megpuhult
összekeverem a pergős rizzsel, friss, vágott petrezselymet szórok rá.
szoktam gombás, színes paprikás (kaliforniai) rizst is készíteni, ekkor nem a rizs, hanem a zöldségféle alá teszem a kisfej ,finomra vágott hagymát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!