Mitől lesz a pörköltnek olyan jó sűrű és sok szaftja?
Csak nagyon halkan és zárójelben jegyzem meg, mert a sok ősmagyar zsírosbödön így is leordítja majd a fejemet, de bizony zsír és zsíros, mócsingos, csontos hús nélkül is lehet jó pörköltet csinálni...
A titka valóban a sok hagyma péppé főzése. Én 99%-ban csirkemell filéből, kevés olajjal csinálom, mert utálom a zsíros, mócsingos húsokat és nekünk nagyon bejött így is.
Persze, akinek nem probléma a mócsing és a zsír, az csinálja nyugodtan hagyományosan, az általam írt verzió csupán egy alternatíva azoknak, akik szeretik a pörköltet, de a hagyományos magyar konyha ételei kissé nehezek nekik.
Csirke mellfiléből SOHA nem lesz jó pörkölt,akárhogy csinálod! Legfeljebb ízetlen száraz valami. Ehető,de nem jó.
A régi konyha pörköltje sem tocsog a zsírban. Akkor sem,ha zsírosabb a hús,mert a zsírja elfő belőle.
Igaz,az ízlések eltérőek,és a megszokás sokat számít.
Erről eszembe jut egy történet.
Anyósomhoz egy friss házaspár költözött albérletbe. A fiatalasszony a mamától kért főzési tanácsokat. Hiába főzött akármit, a férje mindig azt mondta,hogy jó az étel,de hiányzik belőle az a finom íz,ami az anyukája főztjében szokott lenni. A mama sem tudta,hogy mi lehet az. Sőt az anyósa sem tudott tanácsot adni,mert hasonlóan főzött ő is,mint a menye.
Egy alkalommal a fiatalasszony sírva ment anyósomhoz,mert
mosás közben nem figyelt az ételre és az lekozmásodott. De már nem tudott semmit tenni,mert jött a férje haza.
Amikor megkóstolta az ételt, boldogan felkiáltott: na végre,eltaláltad anyukám főztjének az ízét.
"ősmagyar zsírosbödön.." Ez jó!
Természetesen én a klasszikust írtam le, ha Neked csirkemellből ízlik, ám tedd!
Ám, Csermanek Jani bátyánkat idézve: "A krumplileves, az legyen krumplileves!"
A csirkemell is hús és biztos nem véletlenül ajánlgatják pl. a sportolóknak sem.
Ami gáz, hogy a saját fülemmel hallottam már ősmagyaroktól, hogy: "rendes hús nincs, csak csirke?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!