Van egy jo beigli receptetek?
Én a következőképpen készítem, nekem ez A BEJGLI! Sokáig kísérleteztem mindenféle recepttel, de szerintem ez a legjobb. Nagyon finom, omlós és sokáig az is marad folpackba csomagolva.
Tészta (6 rúd):
1 kg liszt átszitálva, 25 dkg puha margarin, 20 dkg zsír, csipet só, 8 evőkanál porcukor, 1 cs. van. cukor, 2 tojás sárgája (+ 1 egész a kenéshez), 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő (fél kocka).
A liszthez keverjük a sót, cukrot, margarint, zsírt, a tojások sárgáját, és 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt, a maradék tejet (hidegen) is hozzáadagoljuk, jól összegyúrjuk a hozzávalókat (puha, rugalmas tésztát kell kapnunk, ami nem is túl kemény, de lágynak sem szabad lennie). Egy éjszakát hűtőben pihentetjük. A töltelékeket is készítsük el, és tegyük a hűtőbe. Másnap a tésztát 6 cipóra osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, megtöltjük (a töltelékeket 2 folpack között nyújtsuk ki, és úgy helyezzük a tésztára, szerintem ez a legkönnyebb módja a töltésnek), feltekerjük, felvert tojással megkenjük (hosszában), fél órát pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással (most keresztben), újabb fél óra pihentetés (közben előmelegítjük a sütőt), majd megszurkáljuk a bejgliket, és 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük.
Töltelékek:
3 rúd mákoshoz:
50 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 dl víz, néhány ek. baracklekvár, 1 nagy alma lereszelve (nem kell kinyomkodni a levét!).
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ráöntjük a mákra, vaníliával, citromhéjjal ízesítjük, és pár kanál lekvárt adunk hozzá + 1 hámozott, lereszelt almát. Keverhetünk bele apróra vagdalt aszalt barackot vagy aszalt szilvát is, illetve beáztatott mazsolát.
3 rúd diós:
ugyanígy készül, mint a mákos, ízesítésként pedig ebbe citromhéj helyett reszelt narancshéjat és kevés fahéjat teszek.
Én szoktam csokis-mogyorósat, marcipánosat és gesztenyéset is készíteni, leírom azt is.
1 rúd mogyoróshoz:
20 dkg darált, pörkölt mogyorót, 10 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral elkeverünk, fél dl forró tejben felolvasztunk 5 dkg csokoládét, és a mogyoróhoz adjuk.
1 rúd marcipánoshoz:
20 dkg darált mandulát, 10 dkg porcukrot, fél citrom levét és reszelt héját, és annyi vizet elkeverünk, hogy ragacsos, de semmiképpen sem lágy tölteléket kapjunk. Pár csepp mandulaaromát is keverhetünk hozzá.
1 rúd gesztenyéshez:
1 cs. (25 dkg) gesztenyemasszát, 1 evőkanálnyi puha margarint, ízlés szerint porcukrot, rumaromát, magozott meggybefőttet vagy rumba áztatott mazsolát kikeverünk, ha túl lágynak érezzük, 1-2 evőkanál darált kekszet (vagy esetleg zsemlemorzsát) adunk hozzá.
Ja, bocsi, csak most olvastam vissza, javítok:
a mák és a diótölteléknél 1,5 dl vizet kell használni, nem 1 decit.
idén így sütöm, eléggé meggyőző:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!