Van bevált derelye receptetek?
Még soha nem csináltam, de nagyon szeretem a derelyét (túrós, szilvás). Le tudnátok írni lépésről lépésre az elkészítését? Illetve, ha lenne egy két tipp, hogy mire vigyázzak + hogyan ne follyon ki a töltelék...
Köszönöm előre is :)
Nekem van egy és mindig ezt használom, és nagyon finom a tésztája,leírom,jó?..(látom, hogy senki nem írt még...:()
(nekem olyan 40-50 db szokott kijönni belőle)
- 50 dkg főtt áttört kihűlt burgonya
- 30 dkg liszt
- 1-1 evőkanál olaj és vaj
- 1 + 1 tojás (1 kell a kenéshez, azért írtam így)
- 1-2 e.k.tejföl
- 1 e.k. cukor/éd.szer
Töltelékhez: 25 dkg túró(+ cukor, citomhéj) és 3-4 dl gyümölcs dzsem(kemény, felkockázható)
A krumplit miután áttörted hűlni hagyod(ha meleg, nehezen kezelhető lesz a tészta, nyúlni és szakadni fog a világba),majd ha szobahőmérsékletű a többi összetevővel együtt (a +1 tojás kivételével)tésztává dolgozod.
(én utána 2 részre osztom)
Jól meglisztezett deszkán vékony (kb.3 mm-esre) téglalapra nyújtod (néhányszor fordítsd meg és lisztezd a tésztát közben, nehogy a töltelék ráhalmozása után ragadjon le!), képzeletben elfelezed, az egyik oldalát a +1 felvert tojással derelye nagyságú kockákra osztod (itt fognak összetapadni a derelyék) és a kockák közepére halmozol "nem púposnyi"! tölteléket, ha kész, a másik oldalát a tésztának óvatosan ráhajtod.(én mielőtt ráhajtom-bármilyen hülyén hangzik:egy vonalzóval szoktam megnézni, hogy leragadt-e a tészta, ha igen, akkor addig felemelem a tésztát amíg nincs leragadva, szórok oda lisztet és tovább felpróbálom vágni a vonalzómmal)
Nagyon fontos, hogy csak a tészta töltelékes felét kend le tojással!
Ráhajtottad, most óvatosan öszzenyomogatod a tésztát a töltelékek mellett(a tojásozott részeket), és derelyevágóval felkockázod őket.
(utána jöhet a tészta másik fele ugyanígy - csak szólok, hogy elég hosszú és macerás megcsinálni, készülj fel rá-hogy ne érjen váratlanul:-)
Vagy főzöd azonnal, vagy egymás mellé helyezve egy tálcán
lefagyasztod, ha "megkövültek" a fagyasztóba, bezacskózhatod.
Remélem sikerül Sok Sikert és kitartást!
Nagyon jó a recept!
Ha még nem csináltál, a további lépés: bő sós, lobogó forró vízbe felteszed főni (ha már feljött a víz felszínére, utána még 1-2 percig főzöd), majd leszűröd. Előtte zsemlemorzsát pirítasz, a lecsorgatott tésztát belerázod (speciális mozdulat, nemigazán szerencsés fakanállal összekavarni).
Köszi a kiegészítést, azt már el is felejtettem, merthogy a mirelitek alapján gondoltam hogy megy, de így legalább tökéletesen le van írva minden rész A-tól Z-ig!:-)
Köszi mégegyszer! :-)
Nagyon szívesen!
Én is jártam már úgy, hogy teljesen kezdőnek leírtam a lényeget, és ő a részletekre még visszakérdezett. Azért vagyunk itt többen is.
(Én pedig a lényeget nem tudtam volna leírni, olyan régen csináltam. Én is köszi!)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!!!!
Mentek is a pontok :)
Ha esetleg rászánod majd magad hogy kipróbálod, ha szépen megkérlek visszajeleznél, hogy sikerült-e, vagy hogy hogy sikerült?
(a recept író) Köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!