Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen egyszeru es finom...

Milyen egyszeru es finom turos sutit lehet kb. egy kg. turobol kesziteni?

Figyelt kérdés
2009. máj. 11. 14:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Túrós táska (gluténmentes)


Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg Mantler gluténmentes liszt

10 dkg olaj

13 dkg cukor

5 dkg élesztő

1,25 dl tej

2 kisebb tojás

csipetnyi só

a töltelékhez:

25 dkg túró

5 dkg vaj

8 dkg cukor

maréknyi mazsola

a megkenéshez:

1 tojás sárgája


Az élesztőt (3 kávéskanálnyi cukor társaságában) futtasd fel a tejben. A hozzávalókat gyúrd sima tésztává, s keleszd meg. Amíg a tészta pihen, a töltelék alapanyagait jól dolgozd össze. A megkelesztett tésztát nyújtsd ki kb. 1/2 cm vastagra, s vágd féltenyérnyi négyszögekre. Minden tésztadarab közepére tegyél egy kupac tölteléket, de csak annyit, hogy a ráhajtogatott tésztafülek még biztonsággal egymásra fekhessenek. Az összehajtogatott táskákat hagyd (langyos helyen, letakarva) kelni még legalább fél órát, majd a tetejüket kend meg tojássárgájával. Végül tedd előmelegített sütőben, s mérsékelt tűzön süsd meg.

2009. máj. 11. 14:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Vargabéles


Hozzávalók:

2 csomag réteslap, 50 dkg cérnametélt, 30 dkg tehéntúró, 2 tojás, 3 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 1 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás porcukor


Elkészítés:

A cérnametéltet forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és folyóvíz alatt leöblítjük. A kihajtogatott réteslapokat kevés olvasztott vajjal megkenjük. A túrót szitán áttörjük, teszünk bele kevés vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, néhány csepp citromlevet, és az egészet jól összekeverjük. A tojások fehérjét kevés sóval, cukorral kemény habbá verjük, és a túróhoz dolgozzuk. Beleforgatjuk a főtt cérnametéltet. A tepsit kivajazzuk, kibéleljük 2 réteg réteslappal, ráhalmozzuk a túrós cérnametéltet, és a tetejét beborítjuk a maradék réteslappal. Olvasztott vajjal megkenjük, majd előmelegített sütőben 180º C-on aranysárgára sütjük. Ha elkészült, kockákra vágjuk, meghintjük vaníliás cukorral, és máris tálalhatjuk.

2009. máj. 11. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Túrós pite


Elõször mérjünk ki 25 dg finomra õrölt rizslisztet egy nagyobb méretû, csavaros fedelû befõttesüvegbe. Adjunk hozzá 16 dg barna cukrot, egy csipet sót, és 0,6 dg (2 csapott kávéskanál) sütõport. Fedjük le az üveget, és alaposan rázzuk össze a porokat. Utána villával törjünk át 0,5 kg száraz tehéntúrót, majd keverjük össze 8 dg mosott mazsolával, és 1 citrom reszelt héjával. Ezután gyújtsuk be a sütõt, és állítsuk 240 °C�ra (8 osztású skálán 5. fokozat), majd 10 dg lágy vaj kb. felével vastagon kenjünk ki egy kisebb méretû zománcozott tepsit. A rizslisztes keverék felét szórjuk egyenletesen a tepsi aljába. Morzsoljuk rá a túrótölteléket, és a por másik felét hintsük a túrórétegre. Verjünk fel 2 egész tojást, adjunk hozzá 1 dg vanillincukrot és 2 dl tejet, majd a habosra kevert péppel óvatosan öntsük le a pitét. Ügyeljünk arra, hogy a liszt sehol se maradjon szárazon. Végül a maradék vajat vágjuk vékony szeletekre, és borítsuk a pitére. Helyezzük forró sütõbe, és erõsebb tûzön süssük 5 percig, majd mérsékelt tûzön még kb. 35 percig, amíg a teteje zsemleszínû lesz. Ha kihûlt, vágjuk kisebb téglalapokra, és frissen tálaljuk. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. Másnap grillsütõben felfrissítve fogyasszuk. Ezt a pitét egyébként a lusta háziasszonyok süteményének is szokták nevezni, mert a tésztáját nem kell gyúrni, hajtogatni, keleszteni, ennek ellenére a végeredmény várakozáson felüli. Egyébként a japánok szerint igazán finom sütemények csak rizslisztbõl készíthetõk.


A fenti módon nem kizárólag túróból, hanem 40 dg kimagozott és lecsepegtetett meggybõl, vagy 60 dg héjastól lereszelt és erõsen kinyomkodott rétesalmából is készíthetünk rizslisztes gyorspitét. Mindkét tölteléket keverjük össze 1 csapott mokkáskanál õrölt fahéjjal, és most 20 dg cukrot adjunk a liszthez. Ha a túrót 14 dg darált dióval vagy mákkal helyettesítjük, akkor tovább bõvíthetjük ennek az egzotikus ízû készítménynek a választékát. Ebben az esetben a diós pitéhez 2,6 dl tejet, valamint 18 dg barna cukrot, a mákoshoz pedig 2,7 dl tejet illetve 20 dg barna cukrot használjunk, és vegyük figyelembe, hogy a sütési idõ kb. 5 perccel csökken. Mivel a mák és a dió nedvszívó képessége sokkal nagyobb, mint a túróé, ezeknél a változatoknál a tejes pépet két részletben öntsük a pitére úgy, hogy kb. felét az alsó lisztrétegre csurgassuk, és csak a másik fele kerüljön a tetejére. Szükség esetén rizsliszt helyett réteslisztet is használhatunk. Itt célszerû megemlíteni, hogy a sütõport azért kell a liszthez keverni, mert tejben vagy vízben feloldva elveszti a felfúvó képességét. Mellesleg hõ hatására is elvész a hatóereje. Ezért soha ne adjuk meleg tésztához, várjuk meg amíg az összes alapanyag lehûl. Ugyanez vonatkozik a szódabikarbónára is. A különbözõ ízesítésû gyorspitékbõl kb. 16 db sütemény várható.


Nem tekinthetõ éppen szokványosnak az az újkeletû próbálkozás sem, amely az alábbi tölteléket, illetve a belõle készíthetõ tortát eredményezte.

2009. máj. 11. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Kapros-túrós lepény


Hozzávalók :


a tésztához:

-2 dkg élesztő

-1 kiskanál cukor

-1,5 dl tej

-25 dkg liszt

-12 dkg vaj

-1 tojás

- só


a töltelékhez:

- 8 tojás

-1 tasak vaníliás cukor

-40 dkg túró

- 8 dl tejföl

- 6 dkg búzadara

-1 csokor kapor


Elkészítés:


Az élesztőt a cukorral édesített tejben felfuttatjuk.

A liszttel, a vajjal, a tojással és egy csipetnyi sóval összedolgozzuk, majd egy tiszta konyharuhával letakarva megkelesztjük.

A töltelékhez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük. Az áttört túrót,

a tejfölt, a búzadarát és a finomra vágott kaprot beledolgozzuk. Egy csipet sóval ízesítjük, és a tojások kemény habbá vert fehérjét beleforgatjuk.

A tészta kétharmadát liszttel behintett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes tepsi oldalát is befedje. A kivajazott tepsibe terítjük, és a tölteléket belesimítjuk.

A maradék tésztából vékony csíkokat készítünk, a töltelék tetejét berácsozzuk vele. Tojássárgájával megkenjük, majd 200 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) szép aranysárgára sütjük. Kockákra vágva kínáljuk.

2009. máj. 11. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Őszibarackos-túrós lepény


Hozzávalók:

- 25 dkg rétesliszt

- 1 kiskanál sütõpor

- 1 citrom reszelt héja

- csipetnyi só

- 15 dkg porcukor

- 20 dkg vaj

- 2 tojás

- 5 dl tej

- 50 dkg tehéntúró

- 10 dkg mazsola

- 2 nagy õszibarack

- 2 dl õszibaracklé



Előkészítés:

a lisztet, a sütõport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vajjal egyenletesen bekenek. A felvert tojásokat a tejjel simára keverem.


Elkészítés:


A lisztes keverék felét a tepsibe teszem, majd a krumplinyomón átpréselt túróval meghintem. Rászórom még a megtisztított mazsolát.

Ezután a meghámozott, kis kockákra vágott õszibarack és a félretett lisztes keverék következik.

A maradék vajat apró darabokban elosztom a tetején.

A tojásokat egyenként tálba ütöm, majd villával vagy habverõvel simára keverem.

Egyenletesen a tálban lévõk tetejére öntöm. Elõmelegített, forró sütõben 5 percig erõs lángon, ezután 25-30 percig kis lángon sütöm. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult, és a beleszúrt tûre már nem ragad a masszából. Még forrón megöntözöm az õszibaracklével. Kockákra vágva kínálom.

2009. máj. 11. 14:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Finom túróslepény


Hozzávalók:


* 25 dkg vaj

* 25+10 dkg rétesliszt

* 6 db tojássárgája

* 4 dkg élesztő

* fél dl tej

* 2 kanál cukor


Töltelék:


* fél kg tehéntúró

* 2 db tojássárgája

* 5 dkg mazsola

* 5 dkg tisztított, darált mandula

* kb. 25 dkg cukor

* csipet só

* kávéskanál liszt

* 6 db felvert tojásfehérje


Elkészítés:


Kevés langyos tejbe cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A tojássárgákat a puha vajjal habosra keverjük, keverjük bele az élesztős tejet. Majd a többi hozzávalóval alaposan kidolgozzuk. A kétharmad részét kinyújtjuk a tepsire, és rátesszük az elkészült tölteléket. A maradék tésztához még 5-10 dkg lisztet adunk, hogy jól lehessen formázni. Berácsozzuk a tetejét, és három órát hagyjuk keleszteni. A tetejét tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben süssük. Alsó takaréklángon 25-30 percig süssük. Töltelék készítése: A tehéntúrót a tojássárgával alaposan elkeverjük, majd beletesszük a mazsolát, a mandulát, a cukrot, a csipet sót, a lisztet. Ezekkel is alaposan elkeverjük, legvégén meg a felvert tojásfehérjét hozzáadjuk.

2009. máj. 11. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!